Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučno ne

Holy: Ne planiram koaliciju s Linićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'ORaH ide samostalno na izbore i ne planira surađivati niti sa Slavkom Linićem niti bilo kojom drugom političkom strankom i pojedincem u Hrvatskoj', poručila je Holy.

ORaH je na konferenciji za novinare u subotu predstavio nove politike, među kojima i manjinsku koja je integrativna, a ne asimilacijska, i sadrži prijedlog da se broj zajamčenih saborskih mjesta za predstavnike manjina smanji s osam na četiri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanjala modnu karijeru Biografija Mirele Holy: Iz Milanovićeve Vlade otišla zbog e-maila, nakon napuštanja SDP-a osnovala OraH Slika nije dostupna Za skromnije aute Holy protiv skupih limuzina za dužnosnike

U prijedlogu manjinske politike ORaH je iznio niz mjera kojima se potiče integracijski, a ne asimilacijski pristup manjinama u svrhu otvaranja građanskim opcijama moderne hrvatske nacije, istaknula je predsjednica Foruma za društvenu pravdu Nataša Beširević.

Rekla je da su pokrenuli intenzivnu suradnju s pripadnicima nacionalnih manjina na regionalnoj razini radi dolaska do zajedničkih rješenja, a mjere koje su predložene uključuju uvođenje integracijskog umjesto segregacijskog modela školske nastave, trajno onemogućavanje obvezujućeg referendumskog odlučivanja o pravima manjina na nacionalnoj razini, te smanjivanje broja zajamčenih saborskih mjesta za predstavnike manjina s 8 na 4 zastupnička mjesta i preustroj Savjeta za nacionalne manjine kako bi se izbjegao sukob interesa.

ORaH se zalaže i za kvalitativnu kontrolu dodjeljivanja financijskih sredstava i njihovog namjenskog trošenja od strane manjinskih udruga.

Mirela Holy je rekla da kao predsjednica stranke nije bila u potpunosti sretna s prijedlozima ORaH-ove manjinske politike, ali da je na tome radio tim koji se time bavi. Istaknula je da će u ORaH-u imati javnu raspravu koja će o tome dokumentu trajati mjesec dana i vidjet će što će, najvećim djelom pripadnici nacionalnih manjina, o tome reći.

'Ja smatram da ne bi trebalo ići u pravcu smanjivanja broja mjesta zastupnika koji su po tom ključu, ali mislim da bi trebalo ići u pravcu drugačijih ovlasti tih saborskih zastupnika', rekla je Holy i objasnila da su manjinski zastupnici, koji u Sabor ulaze s daleko manje glasova birača, tamo po drugom ključu od onih koji ulaze s političkih lista.

'Recimo moj mandat u Saboru vrijedi uvjetno rečeno 20.000 glasova, a neki ljudi su tamo došli s 300 glasova i tu ne može biti isti legitimitet. A na kraju krajeva oni su u Saboru po nekom drugom ključu, tako da mislim da bi se trebalo više ići u pravcu razrađivanja konkretnih ovlasti kojima se ti saborski zastupnici u pravilu bave', rekla je Holy.

Holy: ORaH-u nanesena politička šteta izjavom Marasa o suradnji s SDP-om

Smatra da je temeljni problem što se u Hrvatskoj o pravima etničkih ili nacionalnih manjina među sobom spore i raspravljaju pripadnici većinskog naroda. 'To su stvari o kojima bi trebalo raspravljati unutar srpske manjine i unutar drugih manjina i ono što mi želimo napraviti je da otvorimo upravo dijalog s nacionalnim manjinama oko njihovog statusa', istaknula je Holy.

Rekla je da nju kao članicu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina razočarava u djelovanju tog odbora što najmanje raspravljaju o kulturnim pravima, o ljudskim pravima i drugim pravima nacionalnih manjina i općenito ljudskim pravima, a najviše i isključivo o raspodjeli novca.

'Mislim da to nije u najvećem interesu nacionalnih manjina ili etničkih manjina u Hrvatskoj, nego da im se osigura kulturni identitet i općenito kulturna, u određenom smislu, autonomija, a time se ni Hrvatski sabor niti društvo u cjelini u pravilu ne bavi. Mislim da se fokus treba u velikoj mjeri prebaciti na pravi teren onoga što jesu prava i interesi nacionalnih ili etničkih manjina, kako god ih mi zvali, a ne da se čerupaju oko plijena', rekla je Holy.

Predstavljene nove politike stranke odnose se na pet sektora: zaštitu zraka i borbu protiv globalnog zagijavanja i klimatskih promjena; međunarodnu trgovinu; integrativnu manjinsku politiku; ekonomsku i monetarnu, te politiku proračuna i proračunskog nadzora.

Na pitanje novinara je li na parlamentarnim izborima moguća suradnja ORaH-a s nezavisnim saborskim zastupnikom Slavkom Linićem ili Narodnom strankom - Reformisti Radimira Čačića, Holy je kazala kako joj je već postalo pomalo i dosadno odgovarati na ta pitanja jer su već puno puta rekli da neće.

'ORaH je odlučio da na izbore izlazi samostalno i to znači da će na našim izbornim listama biti samo i isključivo članovi i članice ORaH-a. Dakle, ORaH ide samostalno i ne planira surađivati niti sa Slavkom Linićem niti bilo kojom drugom političkom strankom i pojedincem u Hrvatskoj', poručila je Holy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene