Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terete ih za milijune

Optužnica protiv Tomića i Orešara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv direktora splitske tvrtke Tekstil Uzor Marka Tomića i predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke Bruna Orešara.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv direktora splitske tvrtke Tekstil Uzor Marka Tomića i predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke Bruna Orešara tereteći ih da su 2009. oštetili Uzor za milijun kuna, a 2008. Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva za 1,2 milijuna kuna.

U priopćenju objavljenom danas na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH ne navode se imena okrivljenih niti imena tvrtke, a mediji navode da je prvookrivljeni direktor splitske tvrtke Tekstil Uzor Marko Tomić, a drugookrivljeni predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke Bruno Orešar.

Marka Tomića optužnica tereti da je 17. listopada 2009. godine, na nagovor i traženje Bruna Orešara kao predsjednika nadzornog odbora Uzora, dao nalog da se milijun kuna od prodaje poslovnog prostora u vlasništvu Uzora ne uplati na račun Uzora, već da se mjenica u navedenom iznosu, u nakani stjecanja protupravne imovinske koristi trgovačkom društvu iz Zagreba, indosira tom trgovačkom društvu. Mediji navode da je zagrebačko društvo tvrtka Musculi.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

>> Stečajna upraviteljica Jadrankamena: 'Budem li trebala zaštitu specijalaca, odlazim!'

Tomića se tereti i da je od 22. prosinca do 31. prosinca 2008. godine, u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi tvrtki Uzor, nenamjenski uložio oko 1,2 milijuna kuna od bespovratnih sredstava koja je ta tvrtka dobila za poticaj proizvodnje od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva čime je oštetio Ministarstvo za taj iznos.

U optužnici se naime navodi da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva splitskoj tvrtki dodijelilo bespovratnih 1.508.171,94 kuna za poticanje proizvodnje, razvoja robnih marki, razvoja distribucije te obrazovanja i osposobljavanja kadrova u proizvodnji tekstila, odjeće, kože i sličnih proizvoda, ali je direktor 1.287.691,94 kn uložio za tekuće poslovanje društva, a ne za namjenu za koju su sredstva odobrena.

U priopćenju se također navodi da je preostala dokumentacija o dokaznim radnjama ustupljena Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja o nezakonitostima u poslovanju društava povezanih s predsjednikom nadzornog odbora trgovačkog društva iz Splita (odnosno društava povezanih s Brunom Orešarom), te da Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nastavljaju i postupati u navedenim predmetima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene