Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši ministar bez imuniteta

Optužnica protiv Rončevića i Bačića idući tjedan na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužnica protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, kojemu je Hrvatski sabor ukinuo zastupnički imunitet, bit će podnesena zagrebačkom Županijskom sudu idući tjedan, doznaje se danas u USKOK-u.

Optužnica protiv HDZ-ova zastupnika Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika u Ministarstvu obrane Ive Bačića već je pripremljena, a na sudu će se najvjerojatnije naći idući tjedan u utorak, doznaje se od izvora iz USKOK-a koji nije želio biti imenovan.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

U USKOK-u samo čekaju saborsku pismenu odluku o skidanju imuniteta HDZ-ova zastupnika Rončevića kojega, zajedno s Bačićem, terete za zlouporabu položaja i ovlasti kojom su pri nabavi vojnih kamiona 2004. navodno oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna.

Okrivljenik se može i odreći prava na sjednicu optužnog vijeća te pisanom izjavom zahtijevati suđenje. Vijeće u tom slučaju potvrđuje optužnicu i odmah ju dostavlja sa spisom sudskoj pisarnici. Optužnica je podignuta četiri godina nakon izbijanja afere u javnosti te nakon višemjesečne predistrage MUP-a, USKOK-a, DORH-a, Vojno-sigurnosne agencije i Vojne policije.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da se USKOK-ova optužnica s dokazima na kojima se temelji, spisom istrage te zapisnicima o provedenim dokaznim radnjama, dostavlja sucu istrage koji mora preispitati je li optužnica podignuta po zakonu, odnosno je li propisno sastavljena te podnesena u roku od ovlaštenog tužitelja.

Optužnica se potom dostavlja okrivljeniku koji ima pravo podnijeti pisani odgovor, a potom se sve dostavlja optužnom vijeću koje utvrđuje osnovanost optužnice. Tek ako to vijeće potvrdi optužnicu, zakazuje se početak suđenja.

Da bi odlučilo o optužnici, vijeće saziva sjednicu na koju se pozivaju stranke u postupku, najkasnije u roku 15 dana ako je okrivljenik u pritvoru, odnosno dva mjeseca ako je na slobodi.

Na sjednici, koja nije javna, tužitelj ukratko iznosi rezultate prijašnjih istraživanja i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a obrana, pak, može upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika, moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze. Državni odvjetnik, okrivljenik i branitelj mogu na navode protivne stranke uzvratiti samo jednom.

No na sjednici okrivljenik može dati izjavu da je kriv po svim ili nekim točkama optužbe pa s odvjetništvom može pregovarati o kazni i potpisati izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene