456402
456402
456402
456402
456402

Optužnica protiv Poljakinje uhićene s radioaktivnim materijalom na izlazu iz Hrvatske

  • , 08.11.2016., 16:16
  • Autor:
  • komentara

Poljska državljanka koja je sredinom rujna uhićena na graničnom prijelazu Karasovići s manjom količinom radioaktivnog izotopa radija optužena je rukovanje općeopasnim tvarima i izbjegavanje carinskog nadzora, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

 
 
 
 
Granični prijelaz (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Granični prijelaz (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Tužiteljstvo Poljakinju tereti da je bez potrebne dozvole Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost 12. rujna prilikom izlaska iz Hrvatske u automobilu skrivala "jednu staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226, U-235, U-238 te ogrlice i narukvice koje su sadržavale ionizirajuće tvari U-235 i U-238".

Optužnicom je od dubrovačkog Općinskog suda zatraženo da optuženoj produlji pritvor zbog opasnosti od bijega.

Poljakinja za koju se nakon uhićenja utvrdilo da se ne nalazi na Interpolovim tjeralicama ni dostupnim 'crnim listama', istražiteljima je navodno kazala da je sporne predmete pronašla na plaži te da ne zna o čemu je riječ. Radioaktivni materijal je u konačnici zbrinut u skladištu zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković.

Radij se, prema podacima Hrvatske enciklopedije, do 1950. mnogo rabio u antitumorskoj terapiji i za proizvodnju svjetlećih premaza za brojčanike satova i različitih instrumenata. Služio je također kao izvor zračenja u nuklearnim istraživanjima, u radiografiji metala i kao izvor radona. Kako je kancerogen (najčešće može uzrokovati rak kostiju), u novije je doba u medicini i industriji zamijenjen sigurnijim i jeftinijim izvorima zračenja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se