Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužnica protiv Duje Stančića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odsjek USKOK-a u Splitu podigao je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv bivšega šibensko-kninskog župana Duje Stančića, tereteći ga za kažnjivo djelo zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, kojim je, koristeći se položajem župana, od lipnja 2002. do kraja 2004. pribavio oko 165.000 kuna imovinske koristi tvrtki FIT koje je direktor i osnivač, izvijestio je USKOK na web stranici ne navodeći optuženikov identitet.

USKOK je Stančića prijavio za kažnjivo djelo iz članka 338. Kaznenog zakona kojim je zapriječena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Okrivljenik je u tom razdoblju kao direktor tvrtke davao naloge za redovito mjesečno ispostavljanje faktura i računa za obavljene usluge, a zatim je tu isplatu odobravao kao župan.

U svibnju 2004., suprotno odredbama Uredbe o postupku nabave robe, radova i usluga male vrijednosti, u ime Šibensko-kninske županije izravnom je pogodbom i bez provedena postupka javnog prikupljanja ponuda te bez suglasnosti Ureda za javnu nabavu, zaključio ugovor o pružanju usluga tjelesne zaštite imovine na županijskoj zgradi s tom tvrtkom, potpisavši ugovor kao direktor tvrtke. 

Tako je okrivljenik iskoristio položaj župana kako bi pribavio imovinsku korist svojoj privatnoj djelatnosti, navodi USKOK.

Stančić je zbog sumnje u nezakonitost rada i sukob interesa na zahtjev HDZ-a potkraj rujna prošle godine razriješen dužnosti župana. 

Postupak za njegovo razrješenje pokrenulo je Predsjedništvo HDZ-a nakon policijske istrage provedene zbog osnovane sumnje kako je Stančićeva tvrtka FIT bez javnoga natječaja pružala usluge tjelesne zaštite poslovne zgrade Županije. 

Duje Stančić, član HDZ-a, opozvan je s dužnosti šibensko-kninskog župana 25. rujna 2006. na prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a, nakon završetka policijske istrage zbog osnovane sumje kako je kao župan zlorabio svoj položaj i ovlasti. Stančić je odbacio optužbe, rekavši da su osim njega ugovore s poduzećem FIT 'Stančić' potpisivali predstojnik državne uprave i čelnici šibenske gradske uprave.

USKOK je 18. rujna podnio istražni zahtjev Županijskom sudu u Splitu.

Neslužbeno se na Županijskom sudu doznaje da Stančić neće biti pritvoren.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene