Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužni prijedlog protiv direktora 'Dalmatinke Nove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Sinju podnijelo je Općinskom sudu optužni prijedlog protiv Gianfranca Ladinija, direktora "Dalmatinke Nove" d.d., i te tvornice kao pravne osobe za kažnjivo djelo povrjede prava na rad i drugih prava iz rada.

Nakon predkaznene obradbe i prikupljenih podataka na temelju kaznene prijave Državnog inspektorata okrivljenik se tereti da od 1. siječnja 2005. do 14. rujna 2007., kao član Uprave i odgovorna osoba, protivno odredbama zakona o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, nije uplatio ukupno 7,336.469,92 kune doprinosa. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP ga planira isključiti iz stranke Zoran Vinković suspendiran sa svih stranačkih dužnosti Slika nije dostupna Ozlijeđeno 49 putnika Optužni prijedlog protiv vozača busa koji se prevrnuo u Veljunu

Također protivno odredbama Zakona o radu i Pravilnika o radu te sklopljenim ugovorima s radnicima nije isplaćivao plaće za travanj, svibanj i lipanj 2007., niti im je dao obračun plaće, kaže se u priopćenju Općinskoga državnog odvjetništva.

Ujedno se tereti da nije proveo pravomoćnu i ovršnu presudu Općinskog suda u Sinju odnosno Županijskog suda u Splitu i nije vratio radnicu Ivu Radonju na radno mjesto u tvornici te joj nije isplatio plaće od 1. listopada 2006. do 1. srpnja 2007. Plaće za to razdoblje u skladu s pravomoćnim i ovršnim presudama nije isplatio ni za još šest radnica, navodi Odvjetništvo.

Po Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za navedena kažnjiva djela optužena je i pravna osoba "Dalmatinka Nova".

Državno odvjetništvo predložilo je da sud okrivljenika Ladinia kazni jednogodišnjim zatvorom uvjetno na tri godine te da ga obveže da provede pravomoćne i ovršne presude Županijskog suda u Splitu - da u roku od 30 dana Ivu Radonju vrati na posao i u roku od tri mjeseca plati sve zaostale plaće svim radnicama te uskraćene doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Predlaže i da se "Dalmatinka Nova" kazni novčano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene