Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za tri milijarde kuna

OPTUŽENIK AFERE BANKOMAT TUŽI DRŽAVU?! 'Takav slučaj dosad nije zabilježen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženik DORH-a iz afere Bankomat, radi malverzacija u HPB-u, Slaven Čolak i njegove tvrtke iz grupacije Fantasyland tuže državu u parnicama koje teže oko tri milijarde kuna.

Kako piše Poslovni dnevnik, hrvatska javnost zaokupljena je tužbama oko slučajeva 'švicarski franak' i Ina-Mol, koje se procjenjuju na oko 13 milijardi kuna, dok se u sjeni odvijaju tužbe poput ove u koju je uključen optuženik DORH-a iz afere Bankomat, Slaven Čolak.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

'Astronomske su i aktualne parnice u kojima su državu, CERP i HPB tužili osobno Slaven Čolak te njegove tvrtke iz grupacije Fantasyland: ukupno su, naime, 'teške' oko tri milijarde kuna. Iako je država na papiru ovdje izložena golemim iznosima, dosad nije donesena nijedna presuda, a u stvarnosti se pokazuje da postoji i lepeza istih tuženika i tužitelja, s upitnom perspektivom za predstečajnog dužnika Fantazija-projekt, nositelja projekta Fantasyland Šmidhen, zbog zakonskog limita za trajanje predstečaja. Pod upitnikom su i sudovi kojima u prosjeku treba oko 700 dana za završetak parnice u prvom stupnju, što ovdje nije slučaj, pa je to, izgleda, Čolakova važna 'karta', a moguće povod i za novi postupak protiv države. Sve parnice krenule su prije predstečaja, i prema Čolaku imaju prioritet u odnosu na predstečaj, u kojem se čeka na 'vruću' odluku Ministarstva financija', piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o drugostupanjskom rješenju dužnikove žalbe protiv Finina rješenja o utvrđivanju tražbina (osporava iznos razlučnog prava HPB-a). Iako je nepoznanica kako će proći Čolakov prijedlog da upravna tijela zastanu s predstečajem do pravomoćnog okončanja sporova, pravnici navode da tu opciju zakon ne poznaje, kao i da takav slučaj dosad nije zabilježen.

'Za utvrđenje štete nije nadležno Ministarstvo financija, već nadležne sudske instance pred kojim se vode parnični postupci radi naknade štete, a to je Općinski građanski sud u Zagrebu u pravnim stvarima u kojima je tužitelj fizička osoba, te Trgovački sud u Zagrebu u pravnim stvarima u kojima je tužitelj pravna osoba. Grupacija Fantasyland poduzela je sve pravne radnje radi zaštite svojih prava i interesa, a odgovornost tuženika i odgovornih osoba Fonda i HPB-a se ne može zataškati, niti ona prestaje promjenom naziva Fonda ili Agencije, pa tako ni stečajevima ili razrješenjima čelnih osoba odgovornih za nastalu štetu grupaciji Fantasyland, koju u konačnici snosi RH', kaže Čolak za Poslovni dnevnik.

Uz Fantaziju-projket još tri tvrtke, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli i Fanatazija zabavni park, potražuju naknadu štete u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijarde kuna. Podaci o sudskim sporovima isplivali su u predstečaju Fantazija-projekta, u kojem su vjerovnici prijavili 23 milijuna tražbina, dok utvrđene tražbine iznose oko 75 milijuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene