Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmorica na klupi

Optuženi zapovjednici nekadašnje JNA zbog ratnog zločina na benkovačkom području

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je osmoricu zapovjednika nekadašnje JNA, tereteći ih za ratni zločin protiv civila u kojem su njima podređeni vojnici i policajci od 1991. do 1993. na benkovačkom području ubili najmanje 214 osoba.

Optužnicom se zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva sumnjiči sedmoricu državljana Republike Srbije i jednog državljanina Bosne i Hercegovine, izvijestilo je Državno odvjetništvo, navodeći samo dob optuženika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločini Stražar u Malom logoru premlaćivao i zlostavljao Hrvate i Bošnjake, protiv njega je podignuta optužnica Poginuli branitelji Ratni zločin Teško zlostavljali, mučili i na kraju ubili hrvatske državljane: Pripadnici srpske paravojske kazneno prijavljeni

Tereti ih se da su od srpnja 1991. do ožujka 1993. kao pripadnici tadašnje JNA u više mjesta na području tadašnje općine Benkovac postupali protivno IV Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola I.

Okrivljenici su, prema sumnjama tužiteljstva kao zapovjednici tadašnje JNA, za vrijeme i nakon napada, s ciljem zastrašivanja i protjerivanja civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti, tijekom napada i okupacije tih područja, dopustili ubijanja, silovanja, mučenja, nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu, kao i uništavanje i teška oštećenja imovine.

Pritom nisu poduzeli mjere kako bi spriječili počinitelje, vojnike i policajce kojima su zapovijedali, već su dopustili postupke svojih podređenih i na taj način počinitelje dodatno motivirali da tako postupaju, navodi tužiteljstvo.

Uslijed toga ubijeno je najmanje 214 osoba, prema civilnom stanovništvu se nečovječno postupalo i nanesene su mu velike patnje, teško je ozlijeđeno najmanje 19 osoba, silovano je najmanje pet žena i uništeno i teško oštećeno 9575 objekata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene