Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde da nisu krivi

Slučaj 'kobilje mlijeko': Optuženi za nenamjensko trošenje 14 mil. kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljica je ustvrdila da će dokazati da je Petar Tonković oštetio Fond za 14 milijuna kuna.

Bivši šef Fonda za razvoj i zapošljavanje Petar Tonković, trojica čelnika propale tekstilne tvrtke 'Kamensko' i ostali optuženi u slučaju nazvanom 'kobilje mlijeko' danas su se na početku suđenja izjasnili da nisu krivi za milijunske zloporabe, uključujući i nenamjensko trošenje 14 milijuna kuna namijenjenih za izgradnju zgrade za konje i kupnju kobila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednomjesečni istražni zatvor Crlenjak i Vlajčević osumnjičeni da su oštetili proračuna za 14 milijuna kuna Slika nije dostupna Šteta od 15 milijuna kuna? Traži se istražni zatvor za bivše čelnike Kamenskog

Uz Tonkovića i čelnike 'Kamenskog' Antuna Crlenjaka, Davor Vlajčevića i Damira Rihtarića sudi se i bivšem direktoru u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) Ivanu Sablji, tvrtki 'Eko Grad' i Renati Pavlini iz Fonda za energetsku učinkovitost koji su na zagrebačkom Županijskog sudu također odbacili krivnju.

Tužiteljica je u uvodnim riječima ustvrdila da će dokazati da je Tonković oštetio Fond za 14 milijuna kuna te da je Pavlina kao zaposlenica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost omogučila Crlenjaku i Vlajčeviću da pribave gotovo dva milijuna kuna.

Obrane Tonkovića, Crlenjaka, Vlajčevića, Pavline i Eko Grada najavili su da će uvodne riječi dati nakon što optužba izvede dokaze, dok je Sabljina braniteljica Višnja Drenški Lasan kazala da optužnica, iako potvrđena, neće biti dokazana. Smatra da optužnica ne odgovara pravnom opisu kaznenog djela.

Odgođeno pripremno ročište u sudskom postupku bivšim čelnicima propale tekstilne tvornice Kamensko

Rihtarićev odvjetnik Maro Mihočević kazao je pak da je njegov klijent ugovor s ginekološkom ordinacijom Tonkovićeve majke sklopio iz poslovno-svrsihodnog razloga kako bi se provjerilo zdravstveno stanje zaposlenica Kamenskog od kojih je jedna trećina često bila na bolovanju. Odvjetnik je ustvrdio da je Rihtarić proveo neformalni javni natječaj, iako je samostalno i neovisno mogao sklopiti ugovor.

Kazao je da se nije radilo o fiktivnom ugovoru jer su Milica Tonković Lojović i Rihtarić aktivno pregovarali o angažmanu. U konačnici je sklopljen ugovor i obavljeni su pregledi, a kod nekih je radnica utvrđen tumor u ranoj fazi i tako im je spašen život, kazao je odvjetnik.

Tonković je, prema tvrdnjama tužiteljstva, na nagovor Crlenjaka i Vlajčevića 2008. odobrio isplatu 14 milijuna kuna njihovoj tvrtki 'Eko Gradu'. Tu tvrtku osnovao je Vlajčević, direktor joj je bio Crljenjak, a obojica su tada bili u Nadzornom odboru 'Kamenskog'.

Nekadašnjeg direktora za velika poduzeća i javni sektor u HPB-u Sablju tereti se da je znao da odluka o odobrenju kredita nije na snazi, ali je u dogovoru s Tonkovićem i uz njegove pisane suglasnosti ipak isplatio zajam 'Eko Gradu'. No, ta vukovarska tvrtka novac nije iskoristila kao obrtna sredstva za izgradnju zgrade za konje i kupnju kobila, već ih je potrošila nenamjenski.

U tužiteljstvu smatraju da je novac raznim fiktivnim ugovorima u konačnici doznačen tvrtki 'Vilinske poljane' iz Donje Stubice, kojoj je direktor bio Vlajčević, a koja je s 'Eko Gradom' imala ugovor u poslovnoj suradnji u realizaciji projekta farme. Vlajčevića se tereti da je sredstva nenamjenski trošio za plaćanje svojih obveza i davanja pozajmica trećim osobama, među ostalim i 'Kamenskom' u kojemu je on tada bio član, a Crlenjak predsjednik Nadzornog odbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene