Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste izvoz

Ako ste se ikad pitali što Hrvatska IZVOZI - evo odgovora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Darinko Bago pojašnjava kako je porastao izvoz sirovina, poluproizvoda i proizvoda u kojima je novostvorena vrijednost niska dok pada izvoz proizvoda u kojima je novostvorena vrijednost visoka.

Hrvatski izvoz i dalje raste. Najnoviji podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine izvoz porastao za 13, 3 posto u odnosu na prvu polovicu 2013. godine.

Najviše je porastao izvoz odjeće, tekstila, računala, proizvoda od gume i plastike te papira, donosi Dnevnik Nove TV.

Kako mjerenje izvoza još nije usklađeno s Europskom unijom, ovi dobri rezultati tumače se s oprezom. I ministar gospodarstva i izvoznici i ekonomisti ističu kako je prerano za slavlje.

Sami izvoznici upozoravaju da će im sankcije Rusiji biti težak udarac i da bi mogle dovesti do dodatnog gubitka radnih mjesta.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak još je oprezan zbog optimističnih brojki. 'Nisu to oni rezultati kojima se možemo pohvaliti pred hrvatskim građanima, ali oni koji dolaze će sigurno biti, a to znači 2015. godina', kaže Vrdoljak.

Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, pojašnjava kako je porastao izvoz sirovina, poluproizvoda i proizvoda u kojima je novostvorena vrijednost niska dok pada izvoz proizvoda u kojima je novostvorena vrijednost visoka.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Jaja iz slobodnog uzgoja Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima

Nema strategije: Izvozimo vrhunsku hranu, uvozimo tuđe smeće

Ekonomisti ističu kako su poduzetnici iskoristili ulazak u EU i oporavak drugih zemalja, ali je udio izvoza još uvijek premalen da bi utjecao na gospodarski oporavak. 'Još uvijek je rano govoriti da smo mi na putu oporavka, pogotovo na putu održivog oporavka. Za nas i dalje ostaje najveći problem kako povećati tu izvoznu orijentiranost gospodarstva', ističe Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar.

Dodatan udarac izvoznicima zadale su ruske sankcije. Ističu kako će šteta biti puno veća nego što se čini. 'Hrvatske tvrtke će imati pritisak proizvođača iz europske zajednice sa svojim robama na našem tržištu, ali isto tako nećemo moći izvoziti na tržište EU ili će nam u velikoj mjeri biti otežan izvoz jer će doći do pada cijena tih proizvoda', pojašnjava Bago.

No, ministar gospodarstva tvrdi kako opseg sankcija ne bi trebao biti toliko zabrinjavajući jer je riječ o nekoliko stotina milijuna eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene