457872
457872
457872
457872
457872

OPROST ZA POBAČAJ ''Poznavajući pontifikat pape Franje ovo nije iznenađenje''

  • , 21.11.2016., 19:10
  • Autor:
  • komentara

O novoj odluci Pape Franje kojom produljuje pravo svećenicima da daju oprost za pobačaj razgovarali smo s velečasnim Bornom Puškarićem, pročelnikom tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije.

 
 
 
 
Velečasni Borna Puškarić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Velečasni Borna Puškarić (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Čuli smo novu poruku pape, produljuje pravo svećenicima da daju oprost za pobačaj. Što to zapravo znači?

Jest, točno je. Jutros je u Vatikanu predstavljeno apostolsko pismo pod nazivom milosrđe i vjernica u kojem je, između ostalog, Sveti Otac Franjo produljio koncesiju, dakle ovlast svim svećenicima da ispovijedaju i odriješuju od grijeha pobačaja. Treba znati da je već prošle godine uoči godine milosrđa, Sveti Otac donio jednu odluku. Do tada je odrješenje od tog grijeha uz koji je povezana kazna izopćenja, Sveti Otac već prošle godine odučio da će kroz godinu milosrđa svi svećenici imati pravo odriješivati od tog grijeha upravo kako bi se izašlo u susret svim vjernicima koji su u takvoj potrebi da dobiju oprost. Danas je Sveti Otac tu odluku od prošle godine koja je vrijedila za cijelu godinu milosrđa od danas proširio i do daljnjega. Do daljnjega će svi svećenici imati ovlast odriješiti od grijeha pobačaja i kazne izopćenja iz crkve.

Je li ovakva preporuka iznenađenje - u Europi, ali i cijelom svijetu sve se više govori o pravu na pobačaj?

Poznavajući pontifikat pape Franje, ovo i nije iznenađenje. Ovim se činom naglašava da je božje milosrđe bezgranično i da čak teški smrtni grijeh pobačaj, jer se njime uništava ljudski život, božje milosrđe je puno veće. Budući da je papi Franji važna i draga ta tema božjeg milosrđa i znamo da njegov pontifikat pod zaštitnim znakom milosrđa. Mislim da nije iznenađujuća ovakva odluka.

Je li do sada bilo slučajeva da su svećenici davali oprost prilikom ispovjedi pobačaja?

Do prošle godine, do početka godine milosrđa, na redovit način u katoličkoj crkvi, ovlast odrješenja od grijeha pobačaja ima lokalni biskup i svećenici koje on izabere. I do tada su svi koji su htjeli pristupiti sakramentu pokore, sakramentu pomirenja zbog grijeha pobačaja, svi oni koji su sudjelovali, ne samo žena koja je to počinila, nego svi koji su sudjelovali u tom činu, treba reći da su za pobačaj krivi svi oni koji su sudjelovali u samom činu, ne samo žena, i do tada su imali priliku pristupiti odrješenju. Lokalni biskup je za to imenovao mnoge svećenike. Ne sve. I razlika se nalazi upravo u tome da je sada takav propis gdje biskup više ne treba odrediti neke posebne svećenike. Na primjer, i u zagrebačkoj nadbiskupiji smo imali vrlo dugačak popis svećenika koji su mogli odrješivati od tog grijeha, kao na primjer ispovjednici u našoj zagrebačkoj katedrali ili kao kanonici stolnog kaptola i župnici koji su najbliži vjernicima koji se nalaze u takvim potrebama. Promjena se nalazi u tome da će ipak sada biti svim svećenicima na raspolaganju ta dozvola da odrješuju vjernike koji su u nuždi kako bi to izvršili djelom milosrđa za njih. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se