Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka pape

OPROST ZA POBAČAJ ''Poznavajući pontifikat pape Franje ovo nije iznenađenje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O novoj odluci Pape Franje kojom produljuje pravo svećenicima da daju oprost za pobačaj razgovarali smo s velečasnim Bornom Puškarićem, pročelnikom tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije.

Čuli smo novu poruku pape, produljuje pravo svećenicima da daju oprost za pobačaj. Što to zapravo znači?

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Jest, točno je. Jutros je u Vatikanu predstavljeno apostolsko pismo pod nazivom milosrđe i vjernica u kojem je, između ostalog, Sveti Otac Franjo produljio koncesiju, dakle ovlast svim svećenicima da ispovijedaju i odriješuju od grijeha pobačaja. Treba znati da je već prošle godine uoči godine milosrđa, Sveti Otac donio jednu odluku. Do tada je odrješenje od tog grijeha uz koji je povezana kazna izopćenja, Sveti Otac već prošle godine odučio da će kroz godinu milosrđa svi svećenici imati pravo odriješivati od tog grijeha upravo kako bi se izašlo u susret svim vjernicima koji su u takvoj potrebi da dobiju oprost. Danas je Sveti Otac tu odluku od prošle godine koja je vrijedila za cijelu godinu milosrđa od danas proširio i do daljnjega. Do daljnjega će svi svećenici imati ovlast odriješiti od grijeha pobačaja i kazne izopćenja iz crkve.

Je li ovakva preporuka iznenađenje - u Europi, ali i cijelom svijetu sve se više govori o pravu na pobačaj?

Poznavajući pontifikat pape Franje, ovo i nije iznenađenje. Ovim se činom naglašava da je božje milosrđe bezgranično i da čak teški smrtni grijeh pobačaj, jer se njime uništava ljudski život, božje milosrđe je puno veće. Budući da je papi Franji važna i draga ta tema božjeg milosrđa i znamo da njegov pontifikat pod zaštitnim znakom milosrđa. Mislim da nije iznenađujuća ovakva odluka.

Je li do sada bilo slučajeva da su svećenici davali oprost prilikom ispovjedi pobačaja?

Do prošle godine, do početka godine milosrđa, na redovit način u katoličkoj crkvi, ovlast odrješenja od grijeha pobačaja ima lokalni biskup i svećenici koje on izabere. I do tada su svi koji su htjeli pristupiti sakramentu pokore, sakramentu pomirenja zbog grijeha pobačaja, svi oni koji su sudjelovali, ne samo žena koja je to počinila, nego svi koji su sudjelovali u tom činu, treba reći da su za pobačaj krivi svi oni koji su sudjelovali u samom činu, ne samo žena, i do tada su imali priliku pristupiti odrješenju. Lokalni biskup je za to imenovao mnoge svećenike. Ne sve. I razlika se nalazi upravo u tome da je sada takav propis gdje biskup više ne treba odrediti neke posebne svećenike. Na primjer, i u zagrebačkoj nadbiskupiji smo imali vrlo dugačak popis svećenika koji su mogli odrješivati od tog grijeha, kao na primjer ispovjednici u našoj zagrebačkoj katedrali ili kao kanonici stolnog kaptola i župnici koji su najbliži vjernicima koji se nalaze u takvim potrebama. Promjena se nalazi u tome da će ipak sada biti svim svećenicima na raspolaganju ta dozvola da odrješuju vjernike koji su u nuždi kako bi to izvršili djelom milosrđa za njih. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene