Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice nisu bezazlene!

Oprez! Sve više krpelja u gradskim parkovima: Otkrivamo kako ih izbjeći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijeg od vrućina mnogi traže u prirodi i šumskoj hladovini gdje vreba opasnost od krpelja.

Ali, posljednjih godina krpelja nema samo u šumi već i u gradskim središtima i parkovima - mjestima za koja ste mislili da su potpuno sigurna.

Pročitajte i ovo Filip Starčević PROLJEĆE JE NJIHOVO VRIJEME Počela sezona opasnih krvopija: Prenose niz zaraznih bolesti - "Sa sobom uvijek imam jednu pincetu..." Krpelj, ilustracija DVADESETAK VRSTA Opasni nametnici koji vrebaju iz zelenila: Epidemiologinja otkrila na što treba posebno paziti i koji od njih mogu uzrokovati teške bolesti

Umjesto uživanja u prirodi, za Sanju je odlazak na zagrebački Bundek bio opasan po zdravlje. 'Prekrasan obiteljski piknik pretvorio se noćnu moru. Ja sam pronašla krpelja, naravno navečer pri tuširanju i, kao svaki put, izvadila sam ga', rekla je Sanja Krivanek, žrtva ugriza krpelja.

Sezona je opasnih zaraznih krpelja. Ali do sada se građani s njima nisu susretali u gradskim središtima. 'Što se gradskih površina tiče, zaprašivanje smanjuje količinu krpelja tako da gradski parkovi nisu opasni', rekao je prof.dr. Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević'.

Prijenosnici bakterija i virusa

Ili ipak jesu, Sanja je žrtva jedne takve opasne gladne životinjice. 'Nisam ni sumnjala da je zaražen nečim i nakon negdje dva i pol tjedna pojavilo se crvenilo koje se onako širilo koncentrično', rekla je Sanja.

Ugrizao ju je krpelj koji prenosi bakteriju Lyme boreliozu. Za njega ne postoji cjepivo, raširen je po cijeloj Hrvatskoj i liječi se antibioticima. Krpelji prenose i opasni virus meningoencefalitis. Simptomi su povišena temperatura i povraćanje, postoji cjepivo, a najviše je raširen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ako se ne liječe na vrijeme posljedice su u oba slučaja slične.

'Bolesti središnjeg živčanog sustava, upalu mozga sa moždanim ovojnicama, moždanih živaca ili pak promjene na zglobovima', rekao je prof.dr. Begovac. Najtežih slučajeva ipak je tek 2%, to su stariji ljudi slabog imuniteta. Najčešće sve prolazi bez posljedica, a nakon svega ostaje samo pozitivna doza straha.
 

'Bili smo sad nedavno kratko malo u prirodi i odmah sam pazila da obučem duge hlače dolje vezane, da nađem nešto protiv krpelja, sad me još uvijek jako strah', rekla je Sanja. Opasnih krpelja očito ima svugdje, ali i dalje ne treba trčati liječniku nakon svakog ugriza, tek ako se primijete simptomi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene