Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakiranje od 100 grama

OPREZ: S tržišta se povlači slatka paprika Nadalina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da se s tržišta povlači i opoziva proizvod - paprika slatka Nadalina, porijeklom iz Španjolske.

Papriku Nadalina proizvodi i pakira solinska tvrtka Luksor, pakiranja od 100 grama, s rokom trajanja 11. ožujka 2014. godine, a zbog povećane koncentracije mikotoksina.

Ministarstvo poljoprivrede je dana 5. srpnja 2013. godine zaprimilo obavijest o povećanoj koncentraciji mikotoksina u spomenutom proizvodu, navodi se u obavijesti objavljenoj na mrežnim stranicama Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), obavještava potrošače kako je taj proizvod prisutan na hrvatskom tržištu. Ministarstvo je na daljnje postupanje proslijedilo hitnu RASFF obavijest Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja, a koja je utvrdila da se sporni proizvod nalazi u maloprodaji.

Daljnje inspekcijske aktivnosti su u tijeku, navode iz Ministarstva poljoprivrede ponavljajući kako se opoziv odnosi samo na proizvod roka trajanja 11. ožujka 2014.

Mikotoksini (grčki mykes - gljiva, toxikon - otrov) su proizvodi nekih plijesni, kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina.

Po podacima s internet stranice Ministarstva zdravlja o plijesnima-mikotoksinima, dosad je poznato više od 400 različitih mikotoksina, a kao prirodni kontaminanti u hrani najčešći su: aflatoksini, okratoksin A, fumonizini, zearalenon, patulin i deoksinivalenol. (Hina)

Pročitajte i ovo Marija Vučković Održat će se u Zagrebu Vučković najavila sastanak sa svinjogojcima: "Dobit će hitan poziv i raspravit ćemo sve teme" Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Sedmi dan prosvjeda Ministarstvo će svinjogojce pozvati u Zagreb. Svoje djedove u prosvjedu podržali i studenti: "Ovo je zadnji krik, ako ovo izgubimo, svi možemo pakirati kofere"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene