Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Male napasti

Oprez, kreće sezona neugodnih i opasnih beštija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uživanje u prirodi, ponekad se može i zakomplicirati, posebice tijekom proljeća i ljeta. S toplijim vremenom kreće i sezona krpelja. Naoko mali kukac - i ljudima i životinjama može zadati velike muke.

Zdravko Bakarčić i njegov ljubimac Figo uživaju u rutinskoj šetnji. Ipak, svjesni su da je doba bezbrižnog njuškanja po travi završeno. 'Već ih ima. Već smo našli jednog i to odmah skinuli', kaže Zdravko.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražili smo Ovo su simptomi bolesti od koje je osam dana nakon zaraze preminula 27-godišnjakinja: Ne postoji cjepivo Ilustracija preminula Makedonka 27-godišnjakinja umrla osam dana nakon zaraze, traže s kim je bila u kontaktu: Izdano upozorenje za sve turiste

Lijepo vrijeme na boravak u prirodi izmamilo je mnoge. Na malene napasti najčešće ni ne misle. Krpelja se najčešće možemo riješiti i sami. Valja samo znati kako.

'Krpelj se ulovi uz samu kožu i onda se okrene obrnuto od kazaljke na satu. To je vrlo važno jer krpelj ima svoja rilca i on se u biti ušarafi', pojasnio je dr. vet. med. Sanjin Polić.

A valja zaboraviti i na neke uvriježene metode poput kapanja ulja na krpelja. 'Kapljicom zatvorimo pore gdje on siše krv i on će izbaciti iz sline zarazu u organizam', kaže veterinar Polić.

Srećom, to se ne događa često. Kod ugriza posjet liječniku najčešće nije potreban osim u iznimnim slučajevima. 'Ako se nakon dan ili dva pojavi crvenilo koje se nakon toga još i dodatno širi možda je potrebna antibiotska terapija. No, i za to se svakako treba konzultirati s liječnikom', kazala je dr. Jasna Nekić, dežurna liječnica na Hitnom traktu KBC-a Rijeka.

No, najvažnije je krpelja na vrijeme uočiti. Kratak samopregled po dolasku iz prirode bit će dovoljan. U prirodi svakako valja uživati, no mala doza opreza nikada nije naodmet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene