Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADAJUĆI NISU ZABRINUTI

Oporba ne odustaje od opoziva Vlade, zahtjev spreman za predaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon kratkog predaha ponovno se intenzivira borba vladajućih i oporbe u Saboru oko Agrokora. Iako nova sjednica počinje tek sredinom idućeg tjedna i većina zastupnika uživa u produljenom odmoru, SDP je za četvrtak najavio predaju potpisa za opoziv premijera. U petak se, pak, očekuju prvi svjedoci pred istražnim povjerenstvom za Agrokor.

Za potpredsjednika Vlade Predraga Štromara sumnje nema, kaže da je vladajuća većina stabilna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Andrej Plenković Plenković: "Lideru oporbe koji postaje Todorićev glasnogovornik mogu samo reći: Be my guest" Slika nije dostupna GOST DNEVNIKA NOVE TV Jandroković sto posto siguran: "Nisam zabrinut, saborska većina sigurno neće pasti"

Bez obzira na to što malo tko vjeruje da će do opoziva doći, SDP ne odustaje. "U četvrtak, prvi radni dan, će se uputiti taj opoziv i onda je moguća rasprava od onog četvrtka, petka na dalje", rekao je Gordan Maras (SDP) u utorak.

Nikola Grmoja (Most) misli da od opoziva neće biti ništa. "Očito je da su i HNS, ali i manjinci, dobro poklopljeni, da je ovo jedna kupljena većina koju će biti jako teško razbiti", kaže Grmoja.

U posljednje dvije godine oporba je nekoliko puta pokušavala rušiti ministre i na taj način testirati ima li Vlada potrebnu većinu. Iz svega bi kao pobjednik uvijek izlazio HDZ. Na posljednje preslagivanje, vjeruju u HNS-u, s odobravanjem bi gledali čak i Savka i Tripalo.

"Mislim da smo i sada dobro učinili i stvorili ovu državu stabilnom kako bi ju mogli dalje razvijati u dobrom smjeru. Na temelju njihovih ideala i sigurni smo da bi i oni tako učinili kao što smo mi učinili", kaže Štromar.

Danak najavljenom glasovanju o povjerenju Vladi ovoga je puta platila stranka Promijenimo Hrvatsku. Predsjednik stranke Ivan Lovrinović se zahvalio Ivici Mišiću i Juri Martinoviću zbog njihove potpore Vladi.

"Mi smo se razišli zbog toga što su se oni očito opredijelili za jedan program i političku opciju koja je potpuno suprotna programu stranke Promijenimo Hrvatsku", kaže Lovrinović.

No, iako većina najvjerojatnije i jest sigurna, Andrej Plenković će zbog svega morati pred zastupnike što mnogi jedva čekaju.

Lovrinović kaže da će Plenković morati odgovoriti na izuzetno važna pitanja koja su prije svega vezana za Lex Agrokor. "Tko ga je pisao, zašto se preferirao ovaj američki fond i još neka prevažna pitanja", kaže Lovrinović.

Maras, pak, kaže da će morati odgovoriti o problemima koji su se desili u Agrokoru, o netransparentnosti rada povjerenika Ante Ramljaka, ministara i cijele Vlade oko Agrokora. 

Oporbi je sada najvažnije da opstane Povjerenstvo za Agrokor. Ni ova produljena, desetodnevna pauza u Saboru, kažu, nije slučajna.

"Ovim je HDZ kupio određeno vrijeme. U ovoj pauzi nametnuo je još jednu temu na koju se javnost uhvatila, a to je uvođenje eura, što je čista spin tema da se ne govori o Agrokoru", kaže Grmoja.

No, o Agrokoru oporba ne misli stati govoriti. U Mostu najavljuju objavu važnih dokumenata koji će podići mnogo prašine. "Ne znam hoću li te dokumente predočiti u petak na samom Povjerenstvu ili ću to učiniti možda već sutra", kaže Grmoja.

Od prvih svjedoka pozvanih u petak pred Povjerenstvo ne očekuju mnogo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene