Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagrebački model stanogradnje

Oporba kritizira Bandića zbog stanova u Podbrežju: "Za koga se oni uopće grade?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba jučer su kritizirali način gradnje i kriterije za stanove u Podbrežju.

Prilikom kupnje stanova po zagrebačkom modelu stanogradnje Grad Zagreb subvencionira kamatu s ciljem stambenog zbrinjavanja znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 62 puta Kosor i Švaljek o Bandićevim putovanjima u Rim: "Ovo je pitanje za DORH" Nova afera Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nema on vremena baviti se time... Bandić za Dnevnik Nove TV o putovanjima u Rim: "Prvo, to nije točno! To je laž''

Zbog malog interesa znanstvenih novaka skupština je do 31. prosinca produžila rok do kojega znanstvenici mogu sklopiti predugovor i tako ostvariti pravo na subvenciju kamata za kupnju stana u Podbrežju, nakon čega bi se, po određenim kriterijima, kupnja omogućila i drugima.

Grad treba biti upoznat s tržišnom potražnjom

Nezavisna zastupnica Sandra Švaljek ističe kako joj nije jasno kome je točno taj projekt namijenjen.

„Podbrežje se na početku gradilo za znanstvene novake, zatim je ispalo da njih nema i da mladi znanstvenici nemaju interesa za kupnju tih stanova, pa se sada gradi za nekog drugog“, istaknula je Švaljek i dodala da bi Grad, ako ulazi u investiciju od 1800 stanova, trebao znati koja je to tržišna potražnja koju želi zadovoljiti.

 

Švaljek je naglasila da i taj projekt pokazuje da Grad nema jasnu politiku u pogledu socijalnih stanova. Naglasila je da bi osobno u potpunosti bila za to za to da Grad Zagreb građanima koji si ne mogu riješiti pitanje stanovanja izgradi ili priskrbi socijalne stanove, ali ne na ovaj način. Istaknula je da bi, ako se grade socijalni stanovi, među kriterijima za njihovo dobijanje prije svega očekivala socijalne kriterije, pa bi jedan od osnovnih kriterija trebao biti onaj dohodovni. Međutim, u kriterijima Gradske uprave toga nema.

Nejasna financijska konstrukcija

 

Ističe i kako je financijska konstrukcija potpuno nejasna.

„Uopće mi nije jasno zašto Grad ne otkupljuje jeftine stanove koji postoje na tržištu nego gradi neke nove stanove - danas i banke i druge tvrtke nude na tržištu prilično jeftine stanove, rasprostranjene po cijelom gradu, ali Grad ovako bira raditi geto i sve te stanove locirati na jednom mjestu“, naglasila je.

 

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ! naglasio je da je na primjerima Sopnice Jelkovec i Podbrežja vidljivo da Grad Zagreb iz nekog razloga gradi preskupe stanove.

„Ako govorimo o Sopnici Jelkovec, tu su neki stanovi 1627 eura po kvadratnom metru, a ako govorimo o Podbrežju, riječ je o oko 1658 eura po kvadratu“, istaknuo je.

 

Matej Mišić iz SDP-a podsjetio je da je od 600 izgrađenih stanova njih 200 socijalnih, 200 ih je namijenjeno najmu, a 208 potrebama znanstvene zajednice.

Pita se postoji li u znanstvenoj zajednici potreba za najmom stanova, ako je već u prvoj fazi utvrđeno da ne postoji potreba za 208 stanova za prodaju, nego 20 ili 30, te zbog čega se stanovi koji su namijenjeni znanstvenoj zajednici, a koji nisu uspjeli biti prodani, nisu prenamijenili za potrebe najma mladih znanstvenika.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene