Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa oko Izbornog zakona

Opet teške riječi u Saboru: 'Stanimirović drži u šaci Vladu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi oporbe usprotivili su se donošenju izmjena Izbornog zakona po hitnom postupku.

Upozorili su da se favorizira SDSS kao jedinog političkog predstavnika srpske manjine, dok su vladajući ustrajali da se taj Vladin zakonski prijedlog hitno raspravi i izglasa.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

>> Ustavni sud želi promijeniti zakon o izbornim jedinicama

U raspravi je došlo do sukoba SDP-a i SDSS-a. Arsen Bauk rekao je kako SDP smatra neprihvatljivim da se zajamčeni saborski mandati za pripadnike nacionalnih manjina raspodjeljuju na način da ih dobiva samo jedna lista i to ona koja bi dobila najveći broj glasova.

Bauk: HDZ daje preumiju, SDSS je uzima

'To se u teoriji zove tzv. premijski sustav. Možemo pretpostaviti tko daje, a tko uzima tu premiju. Premiju daje HDZ, a uzima njihov koalicijski partner SDSS', rekao je Bauk te je najavio kako će njegova stranka glasovati proitiv prijedloga izmjena zakona ako se s njih ne skine hitna procedura.

'To bi za nas bio primjer političke korupcije, korupcije kojom jedan koalicijski partner nagrađuje drugog. To bi bio i primjer političkog torbarenja, ne onog Sanaderovskog u kojemu su se u torbama nosili novci predsjednicima koalicijskih stranaka, nego ovog najnovijeg u kojem se predsjednicima političkih stranaka nose mandati koji nemaju pokriće u glasovima', dodao je Bauk.

'Ako nas netko misli optuživati da destabiliziramo demokraciju, kao što su nas 1990-ih optuživali da destabiliziramo državu, onda taj ulazi u zonu korištenja antimanjinskog govora', odgovorio je Milorad Pupovac.

HDZ je, da bi ostao na vlasti, pristao na sve ucjene, pa i ovu, rekao je zastupnik HDSSB-a Dinko Burić

'Nema govora da se ovdje radi o ucjeni HDZ-a, jer se interesi HDZ-a i SDSS-a podudaraju u mogućim učincima zakona', rekao je Goran Beus Richembergh, uvjeren da će zakon učvrstiti poziciju obje navedene stranke i povećati broj mandata SDSS-a, a u izbornom uspjehu onemogućiti ostale srpske stranke.

I Damir Kajin (IDS) tvrdi kako je vraćanjem dopunskog prava glasa tzv. malih manjinama, onima ispod 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, ispravljena nepravda, ali i ocjenjuje kako se nova nepravda uvodi zbog dogovora između SDSS-a i HDZ-a oko izbora zastupnika srpske manjine.

Burić: Stanimirović drži u šaci Vladu RH

'To je diskriminacija unutar samog srpskog korpusa, trgovina na Sanaderov način nakon Sanadera', poručio je Kajin.

I za Dinka Burića iz HDSSB-a predložene zakonske izmjene rezultat su 'kapitulantske politike stranke na vlasti'. 'HDZ je, da bi ostao na vlasti, pristao na sve ucjene, pa i ovu', rekao je.

'Koji to međunarodni silnici imaju pravo Hrvatskoj naređivati bilo što kada je u pitanju odnos prema srpskoj nacionalnoj manjini? Zar oni isti koji su vukovarskom krvniku Veselinu Šljivančaninu nedavno besramno smanjili ionako mizernu kaznu za pokolj 200 vukovarskih ranjenika? A desna ruka tom istom Šljivančaninu u ratom razorenom Vukovaru bio je Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a koji danas drži u šaci Vladu Republike Hrvatske', rekao je zastupnik Burić.

Na njegovo je izlaganje reagirao Mile Horvat (SDSS), ocijenivši Burićev istup neprimjerenim načinom za podizanje političkog rejtinga svoje stranke.

Radin: To nije politička trgovina, nego pregovori

Furio Radin je u ime Kluba nacionalnih manjina kao neutemeljene odbacio oporbene kritike da su zakonske izmjene rezultat političke trgovine između SDSS-a i HDZ-a. 'Oporba to naziva političkom trgovinom, ali nije trgovina, nego pregovori', procijenio je Radin.

'Kada padaju teške riječi, treba znati da su riječi teže od kamena', poručio je oporbenjacima. Emil Tomljanović iz HDZ-a rekao je da su tim zakonom, uz najavljene izmjene zakona koji regulira izborne jedinice te zakon koji detaljno uređuje financiranje izbornih kampanja, stvoreni svi normativni preduvjeti za naredne parlamentarne izbore. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene