Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakša ozljeda

Opet nasilje u školi: Nogom udarila vršnjakinju u glavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan slučaj nasilja među maloljetnicima dogodio se ovaj put u Splitu. Kao i nedavno u Metkoviću, riječ je o djevojčicama.

Jednu je djevojčicu napala druga i to po narudžbi treće. A sve se to dogodilo upravo u školi koja posebnu pozornost posvećuje prevenciji nasilja. Za učenike i roditelje organizirali su brojne radionice na tu temu.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Za vrijeme velikog odmora ispred osnovne škole Gripe, skupina osmašica otišla je do trgovine. No tamo je jednu od njih napala 14-stogodišnjakinja iz druge splitske škole. 'Ona je njoj udarcem nogom iznad oka nanjela prema izvješćima liječnika i policije lakšu tjelesnu ozljedu', rekao je Davor Šimić, ravnatelj Osnovne škole Gripe.

Ozlijeđena djevojčica nije uzvratila, već je otišla u školu. A nasilnicu je navodno 'naručila' treća djevojčica koja ide u razred sa žrtvom. 'Razgovaralo se s razrednicom i stručnom službom škole, odmah je pozvana majka, dijete je upućeno na liječnički pregled, obavljeni su razgovori sa starateljima drugih učenika, dakle škola je postupila u skladu s onim protokolom koji nas obvezuje na određenu aktivnost', ističe ravnatelj Šimić.

Ravnatelj je iznenađen ovakvim događajem, pogotovo što su, ističe, prošle godine u školi imali niz preventivnih aktivnosti. 'Imali smo radionice o nenasilju koje smo održali koje smo održali s učenicima na satovima razredne zajednice, imali smo predavanja za roditelje', dodaje ravnatelj Šimić. Prije dva tjedna u osnovnoj školi u Metkoviću djevojčice su tukle druge djevojčice, nekoliko tjedana prije toga u Zagrebu su maloljetnicu istukle vršnjakinje. Jedan od uzroka nasilja među djecom je i to što, tvrdi profesorica Nazor, mi odrasli zanemarujemo odnos s djetetom.

'S jedne strane mislim da nemamo sluha, zapravo za tu jednu kvalitetnu komunikaciju s djecom, a s druge strane čini mi se da smo isto tako odrasli, često zapravo loši uzori. Često zapravo u društvu do različitih ciljeva u različitim područjima dolazimo agresijom', kaže psihologinja Mirjana Nazor. Stoga svi, od roditelja do institucija, moraju raditi da se nasilje smanji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene