Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Optimisti' pjevaju

Operirali rak na grlu, pa osnovali zbor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zboru 'Optimist' pjevaju ljudima koji nakon operacije zbog raka grla, ne posustaju i ne gube vjeru.

S dijagnozom raka grla i operacijom suočili su se na KBC-u Rebro. Nakon postupka laringektomije nestao je rak, ali i njihovi glasovi. 'Obično sam nosio olovku i bilježnicu, to je bio jedini način komunikacije', ispričao je Jaroslav Slobodjan iz zbora 'Optimist'.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Oni su bivši vozači tramvaja, vrtlari, inženjeri elektrotehnike. Na Rebru danas svojim optimizmom motiviraju druge pacijente. 'Motiviraju se pogotovo kad vide naše pjevače, kad kažemo da živimo normalno', rekao je Miloš Manestar, prim.dr.med.

Nakon operacije ponovno uče disati, govoriti, jesti. 'Kad sam trebao ići na operaciju, to mi je najviše bilo žao, jer nisam se mogao pomiriti što neću moći pjevati', rekao je Jaroslav Slobodjan iz zbora 'Optimist'.

>> Progovorila nakon 10 godina zbog transplantacije

No, jači su od svih poteškoća. Jedni su od prvih u svijetu, a zborovi postoje u Rijeci, Osijeku, Karlovcu. Zagrebački zbor ima i jednu članicu - voditeljicu Tamaru Ivanišević Živković. 'Oni su silno veseli, zdravi i nasmijani. Često puta oni mene vade iz nekih lošijih raspoloženja', rekla je Tamara.

Oni vlastitim primjerom podsjećaju da ograničenja najčešće postavljamo sami sebi. A razloga za pjesmu - uvijek ima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene