Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana objavljivanja osobne podataka

Općinski sud u Karlovcu pokreće upravni spor protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Općinskog suda u Karlovcu Tomislav Maras pokrenut će upravni spor proTomislav Maras, karlovac, tiv Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) zbog rješenja kojim se tom sudu zabranjuje objavljivati osobne podatke stranaka u kaznenim postupcima, doznaje se od glasnogovornice tog suda Irena Šegavić.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, AZOP je ustvrdio da je općinska sutkinja Elma Kaleb Mamić pogriješila kada je na internetskim najavama svojih sudskih ročišta objavila imena okrivljenika s kaznenim djelima za koja im se sudi. To je bila uobičajena praksa i na ostalim sudovima, među ostalim i na Vrhovnom sudu koji je nakon odluke AZOP-a u najavama javnih sjednica počeo objavljivati samo inicijale optuženika. Županijski sudovi u Zagrebu, Rijeci i Osijeku u svojim ročišnicima i dalje objavljuju imena i prezimena optuženika i sudaca kod kojih se vodi rasprava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

>> Jeste li sigurni da ste zaštitili podatke? 'Ono što objavite na internetu, prati vas CIJELI ŽIVOT'

'Ističemo da se u predmetnom slučaju radi o objavi osobnih podataka koji po svojoj pravnoj naravi spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka', tzv. osjetljive podatke koji u skladu s člankom 8. Zakona o zaštiti osobnih podataka uživaju posebnu pravnu zaštitu, stoji u obrazloženju rješenja AZOP-a. Agencija se u nastavku obrazloženja poziva i na Uredbu o posebnim mjerama tehničke zaštite posebnih kategorija osobnih podataka (podzakonski akt) te na Pravila o anonimizaciji sudskih odluka po kojima postupa Vrhovni sud pri objavljivanju sudskih odluka objavljenih na internetskim stranicama.

Tim se pravilima pri objavljivanju odluka ispuštaju imena osumnjičenika, okrivljenika, optuženika, oštećenika, žalitelja, tužitelja, ali i sudskih vještaka, tumača, socijalnih radnika, psihologa, liječnika i drugih.

AZOP je u svojem rješenju ustvrdio da se karlovački Općinski sud oglušio na njegov zahtjev da se pisanim putem očituje o tim internetskim objavama, ali i da je utvrđeno da su s internetske stranice ipak uklonjena imena i prezimena stranaka, to jest da je u međuvremenu učinjena anonimizacija.

Na sporno rješenje reagirao je i Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskoga novinarskog društva (HND) u kojemu smatraju da se rješenjem krši Zakon o kaznenom postupku koji propisuje javnost sudske rasprave, uz tek određene iznimne uvjete u kojima se ona može zatvoriti za javnost. Upozoravaju i da se sudskim izvjestiteljima uskraćuje pravo na pristup relevantnim sudskim informacijama te tako otežava rad i pravodobno i potpuno izvještavanje javnosti o sudskim postupcima. Zato od Agencije traže preispitivanje odluke, a od sudova da osiguraju javnost rasprava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene