Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno prijedloga

Novi trend u hrvatskim gradovima i općinama, građane pitaju kako žele potrošiti javni novac: Ovo su njihove želje

Aktualno Galerija Ivankovo - 4 Ivankovo - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivankovo - 3 Ivankovo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivankovo - 2 Ivankovo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivankovo - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatskom vlada novi trend kreiranja općinskih i gradskih proračuna, takozvano participativno budžetiranje. Drugim riječima - pita se građane, a oni dostavljaju svoje prijedloge. U općini Ivankovo kraj Vinkovaca upravo je u tijeku jedan takav poziv. Evo što pokazuje praksa.

Vrijeme je za novi proračun, a Općina Ivankovo kreirat će ga po željama svojih mještana.

Poziv za podnošenje prijedloga objavljen je na stranici Općine. Načelnik Marko Miličević (nezavisna lista) kaže, model je uspješan.

"Ako grupiramo sve te zahtjeve koje dobijemo od mještana, iskristaliziramo negdje od 9 do 15 prijedloga", navodi Miličević u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Zahvaljujući javnim pozivima, u Ivankovu, Retkovcima i Prkovcima danas je ukupno 14 dječjih igrališta, a roditelji ne plaćaju vrtić.

"Kud god krenemo, i na groblju i svuda se vidi, zaista se vidi", navodi Ankica iz Ivankova.

"Jedan od tih prijedloga je uvažen - da se sufinancira kupovina obiteljskih kuća, gradilišta i stanova u iznosu do 30.000 kuna po zahtjevu mlade obitelji i, evo, mi smo do sad 41 takav zahtjev realizirali", kazao je Miličević.

Prijedloga ima i za sljedeću godinu

Prijedloga ima i za sljedeću godinu. "Možda neka tvornica veća, banka, teretana, bazeni", priželjkuje Larisa.

Pročitajte i ovo Koliko turizma je previše? - 4 Rasprava na Dubrovnik EXPO-u Koliko turizma je previše? "Kada turizam ne radi za lokalnu zajednicu, kada to nije život nego preživljavanje"

"Par mladih je tražilo teretanu, što smo također uvažili. Izmijenili smo građevinsku dozvolu sportskoj dvorani i stvorili smo uvjete da se u sklopu sportske dvorane otvori jedna teretana", objašnjava Miličević.

Participativnom budžetiranju okreće se sve više gradova i općina. Stanovnici najčešće traže dječja igrališta, prometnu signalizaciju, javnu rasvjetu i uređene staze.

Još krajem devedesetih Osječani su anketom birali svoj kapitalni projekt. Tražili su i dobili zatvoreni bazen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vlada je rekla "ne" Odbijeni svi amandmani oporbe na rebalans proračuna: Grmoja tražio subvencije za ljude s Banovine

Građane se danas pita i u Rijeci, Splitu, Zadru, a Trogir je, zbog svog modela izravnog glasovanja građana za projekte, proglašen jednim od najuspješnijih na svijetu

Modeli su različiti, a cilj je svima isti - javni novac potrošiti baš onako kako to porezni obveznici žele.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene