Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništava srce

Opasna zelena kava prodaje se na hrvatskom tržištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorci s tržišta povlače zelenu kavu, jer su u njoj otkrili zabranjen sastojak sibutramin, koji uništava srce.

Navedeni sastojak pronađen je u 'zelenoj kavi 800' i zelenom čaju američke tvrtke American Leptin Pharmaceuticals Limited, a panika se proširila i u Srbiji, gdje je isti sastojak pronađen u Lontininoj zelenoj kavi u vrećicama, beogradskog proizvođača Elephant CO – Strong Natura.

Pročitajte i ovo Panamski kanal u problemima Nude poticaje Suša izaziva velike probleme u jednom od najvažnijih prometnih kanala: Može li kava riješiti problem? Slika nije dostupna Na granici Autom naletjeli na minu: Pet ranjenih

'Zdravstveno-sanitarna inspekcija u postupku utvrđivanja propisanih zahtjeva sigurnosti hrane koja se uvozi, a na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja uzetih uzoraka, utvrdila je da ovi dijetetski proizvodi ne ispunjavaju propisane zahtjeve u pogledu sigurnosti za ljudsku potrošnju, zbog prisustva sibutramina', stoji u obrazloženju crnogorskog Ministarstva zdravstva, a prenosi Alo.

Podaci o testiranju kave u tajnosti

Za razliku od crnogorskih vlasti, one u Beogradu, rezultate testiranja drže u javnosti. Tamo je Kemijski fakultet, prema narudžbi jednog od proizvođača iz Srbije, proveo analizu zelene kave na srpskom tržištu, no ti rezultati su uskraćeni javnosti. Zbog povećanog rizika od srčanog i moždanog udara, koje izaziva sibutramin, Europska agencija za lijekove ga je zabranila.

'Jedino postoji mogućnost da je sirovina bila kontaminirana, mada su svi uzorci dobili potvrdu o ispravnosti iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja. Zato ćemo u skladu sa standardnom procedurom napraviti brze analize serije. Nemamo namjeru trovati ljude i ako se pokaže prisustvo sporne supstance, odmah ćemo obavijestiti sve veledrogerije da obustave prodaju', istaknuo je Stefan Diklić, direktor tvrtke Elephant CO – Strong Natura. Nije precizirao odakle točno njegova tvrtka uvozi spornu zelenu kavu, ali je istaknuo kako se radi o više zemalja.

Sporna kava dostupna i u Hrvatskoj

U hrvatskoj spornu kavu se može naručiti preko internetskih stranica tvrtke Emma Vita d.o.o. sa sjedištem u Koprivnici. Sibutramin u organizmu čovjeka izaziva povećan rizik od srčanog i moždanog udara, bolove u prsima, povišen krvni tlak te ovisnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene