Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje!

POPIS Lijekovi koje ne smijete miješati s alkoholom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije blagdanskog uživanja i druženja uz zdravicu, svakako se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom ukoliko uzimate neke od skupina lijekova navedenih u tekstu.

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva apeliraju na građane da odgovorno uživaju u blagdanskim zdravicama.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

'Alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija!, poručili su i dodali kako su u nedavno provedenom istraživanju u sklopu kampanje 'Razmisli- kad piješ, ne vozi!', rezultati pokazali da 73 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4 posto svaki dan.'

'Međutim, postavlja se dodatno pitanje: Što se može dogoditi ukoliko u bilo kojem trenutku kombiniramo alkohol s nekim lijekom, posebice tijekom nadolazećih radosnih blagdanskih i novogodišnjih prigoda?', navodi se u priopćenju.

Upozorenje građanima: Nemojte to raditi, opasno je!

Farmaceutkinje Maja Jakševac Mikša i Lidija Bach Rojecky naglašavaju kako je 'je važno na vrijeme spriječiti moguće neželjene posljedice po zdravlje, uslijed interakcija alkohola s lijekovima, o čemu se svakako na vrijeme treba posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom!'

'Vjerujemo da ste na svojim lijekovima vidjeli upozorenja o kombinacijama s alkoholom, te ih ne treba nikako zanemarivati jer je opasnost stvarna! Miješanje alkohola i nekih lijekova može izazvati mučnine, glavobolje, nesvjestice, povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, povećati rizik od unutarnjih krvarenja, srčanih poremetnji i otežanog disanja! To vrijedi i za lijekove za koje nikada nista pomislili da bi mogli reagirati s alkoholom i koristite ih vrlo često (bezreceptni lijekovi, biljni lijekovi).

Ovo biste možda trebali znati o generičkim lijekovima!

Alkohol u kombinaciji s lijekovima donosi niz nepredviđenih rizika, jer lako dolazi do međusobnog djelovanja (interakcija), a posljedice ovise o dobi, zdravstvenom stanju pojedinca, količini konzumiranog alkohola i lijekovima koji se uzimaju zbog akutnog ili kroničnog stanja Takve interakcije su nepovoljne, jer se već i kod umjerenog unosa alkohola jače izražavaju neželjeni učinci lijekova koji mogu biti opasni te prouzročiti pogoršanje bolesti pa čak i smrt.

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka - promijeniti učinak lijeka, ili utjecati na koncentraciju lijeka u krvi, neki pak lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola i tako uzrokovati njegov toksičan učinak.

Također, iako sam alkohol može utjecati na povišenje krvnog tlaka, u kombinaciji s nekim lijekovima se može postići učinak snižavanja krvnog tlaka, što se može osjetiti kao vrtoglavica ili nesvjestica i svakako utjecati negativno na sposobnost vožnje i rizike od padova. Slatki alkoholni likeri mogu povisiti razinu šećera u krvi, no npr. kada dijabetičari na oralnim antidijabeticima konzumiraju alkohol mogu biti izloženi značajnoj hipoglikemiji.

I najčešće primjenjivani bezreceptni lijekovi, inače odličnog sigurnosnog profila, poput analgetika ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline, mogu u kombinaciji s alkoholom dodatno oštetiti želučanu sluznicu i izazvati krvarenja, stoga se svakako posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom na vrijeme o izbjegavanju takvih neželjenih reakcija!

Vodite računa i ukoliko koristite mnoge popularne lijekove za liječenje simptoma gripe, prehlade, alergijskog rinitisa i kašlja, jer vrlo često je riječ o kombiniranim (višekomponentnim) lijekovima u kojem barem jedan od ljekovitih sastojaka može stupati u interakcije s alkoholom, stoga na vrijeme pitajte svoga ljekarnika prilikom nabavke takvih pripravaka.
Čak i neki biljni pripravci poput ehinaceje, kava-kave, ekstrakta valerijane (odoljena) ili gospine trave mogu stupati u značajne interakcije s alkoholom, uzrokujući ili oštećenja jetre ili pojačanu sedaciju, stoga i takve pripravke ne treba smatrati bezazlenima ako ste odlučili nazdraviti s čašicom alkohola!', navodi se u priopćenju.

Pijete lijekove? Onda pročitajte ovo...

Popis lijekova

Prije blagdanskog uživanja i druženja uz zdravicu, svakako se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom ukoliko uzimate neke od slijedećih skupina lijekova:

• Lijekovi za alergije (antihistaminici)
• Lijekovi za srčana oboljenja (koronarne bolesti, angina pectoris)
• Lijekovi za liječenje tjeskobe (anksiolitici)
• Antiepileptici
• Lijekovi za liječenje artritisa
• Lijekovi za poremećaje koagulacije (antikoagulansi)
• Lijekovi za depresiju (antidepresivi)
• Lijekovi za kašalj (antitusici)
• Lijekovi protiv boli (analgetici)
• Lijekovi za dijabetes (antidijabetici)
• Lijekovi za liječenje povećane prostate
• Lijekovi za želučane poremećaje (žgaravica, refluks)
• Lijekovi za povišeni krvni tlak (antihipertenzivi)
• Antiinfektivi (neki antibiotici, antimikotici
• Lijekovi za povišeni kolesterol)
• Lijekovi za bolove koštano-mišićnog sustava (analgetici, antireumatici)
• Lijekovi za liječenje simptoma gripe i prehlade (antipiretici, dekongestivi)
• Lijekovi protiv migrene
• Lijekove za nesanicu (sedativi)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene