Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opačić o slučaju 'Hrabro dijete': 'Žao mi je što dobra akcija završava prepucavanjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u četvrtak je u Rijeci izrazila žaljenje što je jedna dobra humanitarna akcija završila prepucavanjem i sudskim epilogom komentirajući otvoreno pismo roditelja preminule djevojčice Nore Šitum u kojem je prozivaju da podržava predstavnike udruge "Hrabro dijete" te da ih nije htjela primiti na razgovor.

"Jako mi je žao što je jedna dobra akcija poprimila takve razmjere u javnosti, dovela do prepucavanja, čak i sudskog epiloga", rekla je Opačić te istaknula da je, kao ministrica, napravila što je mogla i da taj dio humanitarnih akcija nije pod njenom ingerencijom, nego Ministarstva uprave i Ministarstva financija, koji su svoj dio posla odradili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudski troškovi Protiv roditelja Nore Šitum pokrenuta ovrha: Udruga Hrabro dijete traži 188.000 kuna Slika nije dostupna Objavljeno na što su sve trošili donacije za Noru i Enu Novi skandal s udrugom Hrabro dijete: Tko nadzire trošenje novca?

Podsjetila je da je predložila izmjenu Zakona o humanitarnim akcijama kako se više ne bi moglo dogoditi to što se u ovom slučaju dogodilo te dodala kako će se, po novom, kod pokretanja humanitarne akcije Uredu državne uprave morati prijaviti točna svrha prikupljanja novca. Primjerice, ako se skuplja za gradnju kuće, to se mora u startu reći, ako se pak skuplja za liječenje neke osobe ili djeteta novci koji nisu za to utrošeni ići će, prema prioritetu, drugoj osobi, koja treba takvu vrstu liječenja, navela je Opačić.

"Tako", rekla je, "više ne bismo imali dilemu jesu li to osobni novci ili novci koje se treba upotrijebiti za druge" te naglasila da će zakon precizirati kako su to novci građana koje su dali dobrovoljno i za točno određenu namjenu.

OBITELJ NORE ŠITUM 'Ministrice Opačić, 'hvala' na svemu, naša djevojčica će počivati u miru'

Na pitanje novinara o utvrđivanju mogućih prekršaja u radu udruge Hrabro srce, Opačić je rekla da to nije njezin posao jer nije ni policija ni sud niti DORH. "Od mene nitko ne može očekivati da bilo koga progonim i prozivam ili da iza bilo koga stajem i štitim. Ne znam o čemu pričaju ljudi koji su me prozvali da štitim kriminal", dodala je.

Zamoljena za komentar tvrdnji roditelja Šitum i da ih nije željela primiti na razgovor, kazala je da ne može razgovarati s ljudima u sudskom sporu jer bi tako postala dio nečega što ne spada u njen posao.

"Stvari se sad moraju rješavati na sudu, a ono što mogu jest donijeti zakon koji će onemogućiti da se takve afere otvaraju. Građani daju zadnju lipu, najčešće umirovljenici, koji imaju najmanje i moraju znati kuda taj novac ide", naglasila je ministrica Opačić.

Roditelji preminule Nore Šitum objavili su otvoreno pismo ministrici Milanki Opačić na facebook stranici svoje zaklade nakon što su objavljeni podaci prema kojima su predstavnici udruge "Hrabro dijete" nenamjenski koristili novce prikupljane za liječenje Nore. Roditelji Šitum u sporu su s udrugom "Hrabro dijete" zbog načina trošenja više milijuna kuna prikupljenih humanitarnom akcijom na račun udruge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene