Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjetna oplodnja

Opačić mijenja 'Milinovićev zakon': Roditelji će moći birati žele li zamrzavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova Vlada vraća nadu neplodnim parovima. Milanka Opačić najavila je kako u hitne izmjene kreće i Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Zvuk bebina srca na ultrazvuku Tihana Kunštek pokušava čuti godinama. Od kad je u Hrvatskoj na snazi kontroverzni zakon, zbog straha nije ni pokušavala. 'Jednostavno si nisam mogla dozvoliti da dobijem više od tri jajne stanice i da netko mora odlučiti koje će tri oploditi', kazala je Tihana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opačić poručila 'Posebno bezobraznim roditeljima nakon razvoda oduzimat će se djeca' Slika nije dostupna Zakon postao političko pitanje Milinović tvrdi - Zakon o umjetnoj oplodnji je uspješan, oproba poručuje - ukinut ćemo ga!

Nova vlada - nova pravila. Dopustit će oplodnju svih jajnih stanica, a o zamrzavanju roditelji odlučuju sami. 'Uvodi se mogućnost izbora. Dakle, svatko može izabrati hoće li zamrzavati oplođene jajne stanice ili ne', najavila je Opačić.

Tako izmijenjen zakon, najvjerojatnije će u hitnu saborsku proceduru. 'To treba što je moguće prije napraviti jer ljudi već predugo čekaju. Mnogi ne nisu ni podvrgavali postupku MPA-a, a vrijeme za njih curi', smatra Opačić. 

Medicinska oplodnja u Hrvatskoj vraća se u europske standarde. Iako je dobio epitet jednog od najkontroverznijih zakona u Europi jer ne dopušta zamrzavanje oplođenih jajnih stanica bivši ministar Darko Milinović tvrdi kako je unatoč tome rođeno - 230 djece više.

Udruge toj statistici ne vjeruju, a promjene pozdravljaju. 'Hrvatska apsolutno ima potrebu za povećanjem nataliteta i nadamo se da će ovaj zakon tome doprinijeti i da će biti rođeno što više djece', kazala je Jelena Koprić iz udruge Roda.

Svaki šesti par u Hrvatskoj je neplodan. Umjetna oplodnja je bolna i psihički i fizički. A liberalizacija zakona bi tu bol ipak trebala bar malo ublažiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene