Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike iz oporbe

Opačić i Pusić: HDZ je odgovoran za rad Sabora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnice saborskih klubova SDP-a i HNS/HSU-a Milanka Opačić i Vesna Pusić izjavile su danas kako je na HDZ-u odgovornost za to kako će Hrvatski sabor završiti svoje zadnje zasjedanje i koje će još odluke donijeti.

Milanka Opačić i Vesna Pusić su rekle da je Kukuriku koalicija pokazala dobru volju što se tiče završetka rada Hrvatskog sabora, predloživši kompromisno rješenje - da se izglasa još osam točaka, među kojima i ona o raspuštanju parlamenta. Mi smo sa svoje strane dali kompromis, a HDZ i dalje stoji na svojim pozicijama. Pokazali smo dobru volju da ovaj parlament završi s radom u skladu sa nekim dobrim ponašanjem. HDZ zasad nije pokazao volju da napravi bilo kakav kompromis, dakle odgovornost je na njima', kazala je Opačić novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Istaknula je kako su za stranke Kukuriku koalicije bitne dvije točke (odluke o privremenom financiranju i o raspuštanju Sabora), ali da su predložile kompromis, odnosno najavu da će se priključiti glasovanju o još pet tzv. europskih zakona te deklaraciju o europskim vrijednostima. 'Europska unija je bila jedini projekt koji je bio nadstranački i svi su europski zakoni doneseni jednoglasno u parlamentu. U skladu s tom dobrom praksom predložili smo ovaj kompromis', kazala je Opačić.

Upitana što traži HDZ, odgovorila je kako je HDZ stava da Sabor nastavi zasjedati po dnevnom redu i da se 'odradi' još 28 točaka s kojima bi se dopunio dnevni red. 'Mi smatramo da ono što se nije radilo u protekle dvije i pol godine, da se ne može napraviti u tri naredna dana', poručila je Opačić, naglasivši da će se klubovi Kukuriku koalicije u sabornicu, postigne li se dogovor, vratiti samo na glasovanje.

Upitana što očekuje od radne skupine, Vesna Pusić je odgovorila kako prvo treba vidjeti prihvaća li HDZ oporbeni prijedlog. Nerazumljivim je ocijenila stav HDZ-a kako bi se Sabor trebao raspustiti tek 28. listopada. 'To je potpuno nerazumljivo u uvjetima u kojima se dotjeralo do takve situacije da je opozicija izašla iz parlamenta, jer se prvo pokušalo rušiti institut imuniteta za izgovorenu riječ i nakon toga ova vrsta razgovora koju ste gledali zadnjih mjesec dana', poručila je Pusić. Logičnim ocjenjuje da Sabor odluku o raspuštanju donesen 21. listopada, kada je ranije i najavljeno.

Upitana hoće li HDZ skupiti kvorum, odgovorila je kako je HDZ kvorum izgubio, te da ne zna hoće li ga uspjeti skupiti, a na pitanje kako tumači to što u HDZ-u tvrde kako imaju kvorum, odgovorila je da su oni 'svašta tvrdili'. 'Tvrdili su i da imaju većinu, a da nemaju kvorum, što je drveno željezo, nemoguće, jer su i većina i kvorum 77 glasova. Da su imali 77 imali bi kvorum i odglasali bi', rekla je Pusić.

Što se tiče Kukuriku koalicije, dodala je, ako HDZ skupi kvorum neka odradi sve ono što misli,'no ono što nisu uspjeli, i to im zamjeram, da drže minimum razine da ljudi koji različito politički misle, da mogu sjediti u istoj sabornici i iz različitih pozicija međusobno diskutirati'. 'Uvijek je odgovornost onoga koji ima većinu da taj minimum čuva', poručila je. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene