Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Ovi ljudi u Hrvatskoj se najviše boje nadolazeće kiše - Evo zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuće mještana u Letovaniću nisu ugrožene, ali ako se puknuće brzo ne zakrpa, nove kiše mogle bi donijeti - i nove poplave.

Ekipa Dnevnika Nove TV i u utorak je posjetila Letovanić u kojem je nasip ponovno probijen, nakon što se isti problem dogodio u veljači ove godine. Kuće mještana nisu ugrožene, ali ako se puknuće brzo ne zakrpa, nove kiše mogle bi donijeti i nove poplave.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Slika nije dostupna Zaobalne vode FOTO Borba s vodom: Letovanić ponovno poplavljen

Uz pomoć gorske službe spašavanja, probili smo se kroz šikaru Letovanićkog ribnjaka. Bili smo na mjestu gdje je nasip probijen. Radnici su počeli sa sanacijom, no da bi išta napravili, moraju se prvo probiti kroz drvlje.

FOTO Borba s vodom: Letovanić ponovno poplavljen

'Kao što se vidi nasip je pukao u dužini od nekakvih 20 do 25 metara, skroz je razvaljen, ono što je dobro u ovom trenutku je da mi imamo isticanje vode iz ribnjaka prema rijeci Kupi', rekao nam je Ivica Perović, načelnik općine Lekenik.

No, eventualni problemi ovise o vremenskoj prognozi. Nove kiše mogle bi značiti nove poplave. Hrvatske vode u srijedu počinju sa zatvaranjem nasipa. Prije toga trebalo je utvrditi točnu dubinu pukotine.

'Moramo i prvo ovu vodu ispustiti iz ovog područja, nakon toga zatvoriti mogući ulaz voda iz rijeke Kupe, i konačno zatvoriti ovaj proboj nasipa', objasnio je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Voda prijeti sa svih strana, srećom, još nije došla do kuća. Ipak, gospođa Monika pribojava se već poznatog scenarija.

Biskup Mrzljak poziva: 'Dođite u posjet ugroženim obiteljima i pomozite!'

'Sutra ako padne kiša mi smo ponovno k'o što je bilo u drugom mjesecu. Voda 20 cm u kući nam ne gine, ak ne popne se i više', kaže Monika Brodarić iz Letovanića.

'Pa suosjećam s njima i žao mi je zbog toga, ali mi imamo desetke tisuća nasipa koje moramo održavati, ne možemo svaki puta bit na svim mjestima', odgovorio nam je ministar Tihomir Jakovina na pitanje ima li kakvu poruku za mještane čija su dvorišta poplavljena.

Ministar najavljuje i raspisivanje natječaja za zakup i uređenje napuštenog ribnjaka. Pa bi čamci ubuduće trebali voziti samo po njemu, ne i cestama.

Ministar jučer i ministar danas

Ministra Jakovinu i danas, u utorak, smo pitali za komentar poplava u selu Letovanić kraj Siska. Jakovina kaže da je njegova izjava o tome kako je bilo prioritetnijih stvari od sanacije tamošnjeg nasipa - izvađena iz konteksta.

'Djelomično je prenešena, odnosno izvađena iz konteksta dio moje izjave, mi smo rekli da smo s obzirom na katastrofu koja se desila u županjskoj Posavini imali puno veće prioritete od toga. Na nasipu se već radi. Radnici Hrvatskih voda i ekipe su na nasipu samo, iako govorimo o zaobalnim vodama, o ribnjaku koji je godinama zapušten, Hrvatske vode će sanirati sav nasip i neće više na taj način biti šteta u Letovaniću', rekao je ministar u utorak.

'Ministar Jakovina poručio da ga nije briga za hrvatsku poljoprivredu'

Evo što je ministar rekao u ponedjeljak:

'Dozvolit ćete da smo imali nažalost prioritetnijih stvari od jednog nasipa u Letovaniću, koji nije u ingerenciji Hrvatskih voda, ali stručne službe Hrvatskih voda su rekle da su napravile pripreme i da će se napravit sanacija tog nasipa, u pitanju je taj neki ribnjak, bez obzira što nije u planu, i nije prioritet i nije u opisu posla Hrvatskih voda, ali sve ono što izaziva štete, što izaziva poplave, na neki način je predmet našeg rada, tako da je stavljeno u plan, i napravit će se sanacija, bez obzira je li to obaveza Hrvatskih voda ili lokalne uprave'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene