Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ideje već spremne

Oni jedva čekaju da uđemo u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što će ulaskom u politički savez s 27 zemalja starog kontineta dobiti građani Hrvatske, kakve će se gospodarske prilike otvoriti za domaće tvrtke, ali i državu.

Za Josipa Pranjića dvojbe nema. Ulazak Hrvatske u Uniju otvorit će mu vrata jačeg poljoprivrednog biznisa. Na nove strojeve koje će uvesti iz zemalja Unije od ljeta 2013. više neće morati plaćati carinu. 'Samim ulaskom ta davanja bi iznosila daleko manje, znači olakšano za carinu i taj traktor bi za mene kao korisnika bio jeftiniji', objasnio je Josip.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Carine se ukidaju za sve proizvode iz Unije. Također hrvatskim poduzetnicima koji ponude održive poslovne projekte Unija nudi bespovratno financiranje kroz razvojne fondove. Josipov je već spreman za slanje u Bruxelles.

'Radi se o projektu za isporuku i montažu opreme silosa sa sušarom, samim tim projektom ja planiram zaposliti pet do šest radnika, mladih i obrazovanih', rekao je Josip.

Darko Pappo vodi izvoznu tvrtku s 300 zaposlenih. Izlazak na tržište od 500 milijuna ljudi velika je prilika, kaže,za hrvatske tvrtke ali i za radnike.

'Koristi bi zapravo trebali imati svi jer ukoliko se prodaja poveća to ima rezultate na poslovanje poduzeća, samim time i na zapošljavanje i na eventualno povećavanje radnih mjesta, na mogućnost napredovanja na povećanje plaće - sve je to povezano', objašnjava Pappo.

Sveučilišni stručnjaci objašnavaju da će ulazak Hrvatske u Uniju investitorima biti pozitivan signal da će njihovo vlasništvo u novoj članici biti zaštićeno.

'Vi dolazite onda u prostor koji je pravno uređen, koji je bitno sigurniji u pogledu pravne sigurnosti, pouzdanosti, rješenja transfera dobiti i svega ovoga ostalog što prati biznis. Što znači da ste zemlja koju se percipira sa bitno sniženim rizikom u odnosu na prijašnje stanje', rekao je Luka Brkić, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Taj smanjeni rizik trebao bi hrvatskoj državi, tvrtkama i građanima konačno donjeti i niže bankarske kamate. A njima se nad i Josip kojem bi u tom slučaju novi traktor bio još jeftiniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene