Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat izvan granica RH

Oni godišnje proizvode 120 tona nagrađivanog paškog sira...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paški sir poznat je i izvan granica Hrvatske. Od tristo Kolanjana, barem ih se dvije trećine bavi proizvodnjom sira.

Među njima je i obitelj Černjak. U sirani Dubravke i Anice prati se reakcija sira na svaku kapljicu vode. 'Ako sir dođe mokar u skladište napravit će tsunami', kaže Dubravko. Suhih, lijepih, okruglih komada Černjakovi proizvedu 120 tona na godinu.

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez

'Ima nas 17 zaposlenih. Oni koji rade u pogonu moraju biti obučeni za to', objašnjava Anica. Soljenje je bilo 1.3. u 14 sati i sir je izvađen sljedeći dan u 12 sati. Da su pogriješili za samo pola sata, čak za nekoliko minuta, vrijedna bi nagrada možda izmaknula.

>> Paški sir proglašen najboljim u srednjoj i istočnoj Europi!

'Hrvatski sir na olimpijadi u Americi bio je četvrti u kategoriji ovčjeg sira', pohvalio se Dubravko. Ovdje imaju svoje ovce, svoje mlijeko i od davnina je tako.

'Sjećam se da sam sa 12 godina počela musti ovce, samo što smo ih tada imali malo, svega 20', rekla je Tonkica Černjak. Danas imaju malu tvornicu u kolijevci sira u Kolanu.

Danas je svečan dan. Zajedno su svojim tijelima ispisali ime, po siru nadaleko poznatog, Kolana na Pagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene