Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezonski poslovi

One rade za sebe, za druge i za kulturnu baštinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U programu javnih radova, prema očekivanjima ministra rada Miranda Mrsića, posao bi ove godine moglo pronaći 30 tisuća Hrvata.

Da javni radovi ne obuhvaćaju samo uređenje javnih površina ili skrb o nemoćnim osobama, pokazuje primjer iz Benkovca. U gradskom muzeju pokrenuli su obnovu narodne nošnje, i to uz starinske načine tkanja.

Pročitajte i ovo Mirando Mrsić POVRATAK U STRANKU Mirando Mrsić ponovno član SDP-a: "Branio sam svoje principe..." Slika nije dostupna konobario na otoku Srbin radio kao sezonac na Jadranu ovo ljeto, kolega mu puštao Thompsona, a kad je otkrio plaću poručili mu: "Brutalno si iskorišten"

Tkalački stan je u punom pogonu. Zaposlenje je Slavica Janković dugo čekala. "2 i po godine na Zavodu, tako da smo sad dobili posao i priliku da radimo posao koji, eto, volimo raditi", kaže ona. Za novi posao bilo je potrebno obnoviti stara znanja, a proizvodit će se torbe haljine i marame.

Za šivaćim strojem provest će 4 mjeseca. "Dobro je, eto, bar nekoliko mjeseci primati plaću. To nas je vratilo, zapravo, u prošlost, mlade dane kad smo to gledali bake", ističe Slavka Čirjak. Vrijedne Benkovčanke rade za sebe, ali i za druge. Završni proizvod ostaje za baštinu.

To je već 3. grupa zaposlenica u benkovačkom muzeju. Razloga za optimizam imaju dovoljno. "Neke koje su izašle iz javnih radova su čak kod svoje kućne radinosti izrađuju, za određene KUD-ove rade nošnje, rade torbe, rade razne stvari, tako da je ovo ujedno i jedan oblik samozapošljavanja", kaže Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac.

Iako će ga nastojati najbolje iskoristiti Benkovčanke se poslu u muzeju nisu nadale. Uz nove vještine, cilj je samo jedan - od naučenog samostalno zarađivati.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene