Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve radi naopačke

Ona je znanstveni fenomen - vidi NAOPAKO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod Bojane je od početka sve krenulo obrnuto nego inače. Rodila se 'na noge', prve kretnje koje dijete čini Bojana je činila na svoj način. Kada je počela puzati, puzala je unatraške, hodala unatraške. Bojana i vidi drugačije - naopako!

Bojanina sestra Marija dvije je godine mlađa od nje. Sjeća se svih problema kroz koje je Bojana prolazila, a pogotovo njihova mama. Nije znala kakv problem ima i kako ga riješiti. Morala je napustiti posao kako bi posvetila svo vrijeme Bojani.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

>>Živimo li više života ili postoji jednostavnije objašnjenje?

Kada je krenula u školu, nitko zapravo nije shvaćao da je zaista drugačija, mislili su da se radi o želji za pažnjom. Škola ju je slala psiholozima, psihijatrima, pedagozima, a oni su im odgovarali kako je s Bojanom sve uredu. Čitala je i pisala otežano iz tada nepoznatog razloga, sve dok jedan dan nije okrenula bilježnicu i s lakoćom napisala svoja prva slova naopako!

Čita naopačke, piše naopačke, telefonira naopačke, gotovo sve radi naopačke. Morala je učiti hodati, umjesto unatraške, unaprijed kao i svi mi. Ona je znanstvena nepoznanica- fenomen! Baš sve što je nama normalno, ona će napraviti naopačke, jer to je njoj normalno, prirodno.

Radi u gradskoj upravi rodnog grada, Užica.Trenutačno radi u odjelu nabave uredskog materijala. Narudžbenicu, da bi je prepislala u kompjutor, mora okrenuti naopačke, tipkovnica joj stoji naopačke, telefonira tako da bismo se svi mi ostali morali namučiti da okrenemo broj! Jer tako joj je lakše, iako kaže može ona i onako kako mi to radimo, ali kaže, čitala bi tri sata baš kao što bi i nama trebalo kada bismo pokušali čitati naopako.

Ima 28 godina, dvije godine radi u gradskoj upravi. Od završetka više ekonomske škole nije mogla pronaći posao, nisu je ni zvali na razgovore. Prvi posao odrađivala je u pisarnici, a tamo je zbog toga što sve radi naopačke, često doživljavala neugodnosti, ali i pozitvne reakcije. Posljednji slučaj poput Bojane, u stručnoj neurološkoj literaturi je tek spomenut krajem 18. i početkom 19.stoljeća!
 

Kada gledamo slika prolazi kroz leću i zjenicu, dolazi do mrežnice koja zatim reflektira sliku obrnutu od one koju gledamo. Dio mozga zadužen za vid, zvan vidna kora, odgovoran je za obradu infomacija koju dobiva iz očiju. Ona okreće sliku i prikazuje ju kakva je u stvarnosti. Ali ne i kod Bojane. Supruga Branka upoznala je preko prijatelja prije četiri godine.Da je Bojana posebna nije znao, on amu je sama rekla da je fenomen, a on je mislio da je to šala!

Bojana sve radi drugom logikom, čak i jednostavno kuhanje kave kod nje je obrnuto- preko ruke. Nacrtali smo joj sat bez brojeva kako bismo vdjeli kako ona vidi. Zamolili smo je da nam na satu označi 18 sati i 45 minuta. I to zaista je iz njezine perspektive bilo 18 i 45, ali iz naše to je bilo tri sata!

Do neuroznanstvenice s američkog MIT-ja, doktorice Mijović- Prelec, koja 10 godina proučava Bojanu uspjeli smo doći putem maila. Za Provjereno je napisala kako Bojanin mozak ne vidi naopačke jer na testovima nije bilo vidljivih promjena na mozgu.  Ono što su utvrdili jest da Bojana drugačije procesuira vizualne podražaje, signali iz očiju vjerojatno posebnim putem putuju do mozga! Sve kako bi doznali kakav je prijenos vizualnih informacija iz njezinih očiju do mozga. Bojana je fenomen u prostornoj orijentaciji.

Zbog krivog prijenosa informacija teško se snalazi u prostoru, ali ne samo u prostoru nego i na papiru. Ako želite saznati kakav je to osjećaj, probajte pisati poruku naopačke. Ja sam pokušala, preznojila se,a Bojana je poruku napisala tri puta brže od mene. Isto kao što sam i ja bila brža od nje kada smo poruku pisale na naš- normalan način. Bojana ne vidi ljude koji hodaju s nogama u zraku. Znanstvenici na to još nemaju odgovor.

Pretpostavljaju da se s vremenom mozak izvježbao. Naučio je nadomještati krivu informaciju koju dobiva iz očiju.Baš kao što je naučila hodati prema naprijed. No, brojke i slova njezine oči ne vide kako bi trebale, vide obrnuto.Kraj istraživanja Bojana željno iščekuje, jer će onda tek saznati zbog čega je njezin svijet okrenut - naopačke.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene