Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarenje otpadom

Omišani pokazali kako se dolazi do milijuna iz EU fondova - tri godine radili na projektu i uspjeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva milijuna i 300 tisuća kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta. Toliko je grad Omiš povukao iz EU fonda za konkurenciju i koherentnost i time postao prvi grad u Hrvatskoj čiji će se projekt sufinancirati s 85 posto. Time će se količina nezakonito odloženog otpada smanjiti, a građani uštedjeti.

Naučili su Omišani kako se to radi. Zadnje tri godine odvojeno prikupljaju otpad. Za to je po gradu postavljeno 80-ak zelenih otoka. Odvaja se papir, staklo, plastika.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ježdovec - 3 Donosi Provjereno Uhodan posao! Uzmu novac, a stotine kamiona otpada bace na državno zemljište: "Zavezat ću te i vući ću te po ovom blatu!" Slika nije dostupna ZAGREBAČKI HOLDING Zagrepčani su ih dugo čekali: Započela podjela besplatnih vrećica za otpad

"Razvrstavam doma. Ja konkretno.- Na balkonu imam posebnu kutiju u koju stavljam papir i onda odložim dolje u kante za otpad", rekla je Zorica Terzić iz Omiša.

Osim kanti, do kraja sljedeće godine otpad će se razvrstavati i na novom reciklažnom dvorištu.

"Prvi smo to uspjeli napraviti. Dobiti novac za reciklažno dvorište od europskog fonda za koheziju i konkurenciju. S druge strane što je u to uložen popriličan trud. Cijeli projekt smo radili skoro tri godine", rekao je Leonard Ljubičić, direktor tvrtke Peovica.

Trud se isplatio, a stari televizori i perilice rublja umjesto na ulicu odnose se na reciklažno dvorište. Toneri, jestiva ulja, papir, tekstil, gume, staklo. Sve to odlagat će u dvorištu ne samo Omišani nego i stanovnici Dugog Rata, Šestanovca, Zadvarja. 85 posto ukupnih troškova sufinancirat će se sredstvima EU fondova.

"Projekt vrijedi 2.625.000 kuna. Od toga 2.225.000 kuna ćemo dobiti bespovratnih sredstava. Dakle iz sredstava proračuna grada Omiša će biti izdvojeno ostalih 400 tisuća kuna", rekao je Ljubičić.

Potkraj godine počinju prvi radovi, a do kraja sljedeće cijeli sustav trebao bi profunkcionirati. U planu je i izgradnja kompostane te nabava novih vozila. Trošak ovog ulaganja tako se penje na 13 milijuna kuna.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene