Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMATIČNE SCENE

Neviđena oluja bjesni zapadnom Europom, život izgubila najmanje jedna osoba

Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP)
Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Veliki valovi uslijed oluje (Foto: AFP) Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Foto: Afp Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Foto: Afp Jak vjetar srušio je skele sa pročelja zgrade u Francuskoj (Foto: AFP) Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Foto: Afp Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Foto: Afp +2 Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Galerija 1/7 >>
Oluja Eleanor pogodila je u noći na srijedu Irsku, dijelove Velike Britanije i sjevernu Francusku, izazvavši poplave, rušeći stabla i trgajući električne vodove.

Oluja Eleanor, četvrta ove zime koja je zahvatila zapadnu Europu s vjetrovima koji pušu do 160 km na sat, izazvala je u srijedu brojne nesreće i poremetila je zračni i željeznički promet, a u Francuskoj je jedna osoba poginula.

Pročitajte i ovo Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza Ilustracija Što se to događa? Snažno nevrijeme prouzročilo probleme: Poginula jedna osoba, otkazani letovi, evakuacija stanovništva...

 

Jaki vjetrovi i olujne kiše su zahvatile Englesku, Irsku, Švicarsku, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, španjolsku obalu i Francusku, gdje je jedan 21-godišnji skijaš poginuo kada je na njega palo stablo na skijalištu Morillon. Petnaest osoba je ozlijeđeno, od kojih četvero teško.

Sjeverozapadno od Londona vjetrovi su odnijeli u zrak dva trampolina i bacilli ih na prugu.

Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Jak vjetar srušio je skele sa pročelja zgrade u Francuskoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Vjetrovi koji pušu do 163 km na sat u Švicarskoj i 147 km/h na sjeveru Francuske izazvali su probleme u zračnom prometu u nekoliko zemalja.

U pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle 60 posto letova je kasnilo u polasku i trećina njih u dolasku.

Najmanje 252 letova je otkazano u amsterdamskoj zračnoj luci Schipol, a u cijeloj Nizozemskoj su puhali vjetrovi do 130 km/h.

Tijekom nekoliko sati je bio obustavljen zračni promet u francuskim zračnim lukama Bale-Mulhouse i Strasbourg. U frankfurtskoj zračnoj luci je otkazano dvadesetak letova.

Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Zbog oluje zatvoren Eiffelov toranj (Foto: AP) Foto: AP

U nekoliko zemalja je bilo problema i u željezničkom prometu. U Francuskoj je cestovni promet otežan kao i željeznički zbog pada električnih vodova i stabala.

I u Njemačkoj su promećeni željeznički i cestovni promet a također je otkazano natjecanje u skijaškom trčanju za Svjetski kup u Oberstdorfu.

U Švicarskoj je meteorološka služba za srijedu izdala upozorenje na oluju treće kategorije od ukupno pet. Neke ceste su preventivno zatvorene zbog poplava i željeznički promet je djelomično obustavljen u kantonu Appenzell.

Isto tako su neke autoceste u Engleskoj zatvorene zbog pada stabala i prevrnutih automobila.

Španjolske meteorološke službe su izdale upozorenja za sjevernu obalu. U pokrajinama Asturias i Galicija valovi bi mogli doseći visinu od 7 metara.

Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP) Veliki valovi uslijed oluje (Foto: AFP) Foto: Afp

U Švicarskoj je većina skijališta zatvorena, što je slučaj i s nekim francuskim skijaškim destinacijama poput Chamonixa i Avoriaza.

Stotine tisuća domaćinstava je ostalo bez električne energije, posebice u Francuskoj ( 225.000). U Irskoj je bez električne energije još 27.000 domaćinstava u srijedu.

U Parizu je Eiffelov toranj nekoliko sati bio zatvoren zbog jakog vjetra. U Francuskoj se oluja usmjerila prema jugoistoku i sada se na Korzici očekuju rafali od 180 ili čak 200 km/h.

Eleanor je četvrta oluja koja zahvaća ove zemlje od početka prosinca, nakon oluja Ana, Bruno i Carmen. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene