Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oliver Frljić

'Najavili smo spaljivanje knjiga ironizirajući izjavu ministra Šustara o evoluciji i Bogu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pitanje zašto nije doista palio knjige kako je najavio, Frljić je odgovorio kako to ne bi nikad učinio jer je, kako je rekao, nakon iskustva nacizma u Drugome svjetskom ratu to neprihvatljivo.

Intendant Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić rekao je u srijedu novinarima da su najavom na facebooku tog kazališta da će Uprava pred zgradom spaljivati knjige "pokušali ironijski reagirati" na dio teksta ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara iz 2012. godine, objavljenog u Riječkome teološkom časopisu, u kojemu razmatra je li evolucija dala konačna rješenja svega ili ostaje otvorena opcija Boga kao stvoritelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija tisuće eura Pronovjera na Ekonomskom fakultetu u Rijeci: Policija prijavila još četvero zbog 24.000 eura Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu"

Frljić je rekao da netko tko je takvo što objavio ne može biti ministar jer time negira temeljne tekovine sekularnog društva. Istaknuo je kako je to "još jedan kostur iz ormara" ove Vlade, nakon događaja oko ministra Zlatka Hasanbegovića.

Na pitanje zašto nije doista palio knjige kako je najavio, Frljić je odgovorio kako to ne bi nikad učinio jer je, kako je rekao, nakon iskustva nacizma u Drugome svjetskom ratu to neprihvatljivo.

Uprava riječkoga HNK objavila je u srijedu na svojemu facebook profilu da će u podne spaljivati knjige "kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske", i to tako da će početi s Charlesom Darwinom, "a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum".

Frljić je ocijenio da se u hrvatskom društvu događa jedna vrsta klerikalizacije države, u čemu sudjeluju i predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko s izjavama o moljenju Očenaša te, kako je rekao, jedna druga ministrica s izjavama kako nam "samo Bog može pomoći". Upitao se gdje je u takvom društvu mjesto za ateiste i agnostike.

Usporedno s tim događajima, rekao je Frljić, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavljuje pismo kao odgovor na pismo Milorada Pupovca u kojemu je, kako je rekao, indirektno "dala zeleno svjetlo ulici da se razračuna sa svima onima koji se ne uklapaju u u jednoumlje koje propagira Vlada".

Prozvavši Vladu kao "Vladu opasnih namjera", Frljić je rekao da je stanje "krajnje ozbiljno i pitanje je kad će se dogoditi fizičko nasilje nad nekim koga je ova Vlada targetirala kao nacionalne izdajnike".

Intendant riječkoga kazališta dodao je da postoji cijeli luk - od registra nacionalnih izdajnika, filoustaške prošlosti ministra, predsjedničinog pisma do aktualnih napada u Saboru. "Pametnom dosta, a tko ne zaključuje kamo ova Vlada vodi državu, mi ni bilo tko mu ne može pomoći", rekao je Frljić.

Riječki HNK na udaru od uspostave nove vlasti, smatra Frljić

Oliver Frljić istaknuo je da je Uprava riječkoga HNK od uspostave nove vlasti na udaru. Podsjetio je kako je Tomislav Karamarko rekao da će riječki HNK ponovno učiniti "narodnim i hrvatskim", dodajući kako očekuje da će HDZ u daljnju radikalizaciju.

Spominjući ministra Hasanbegovića, Frljić je ustvrdio kako on izravno šteti hrvatskoj državi te se njegovim zadržavanjem na toj dužnosti također čini izravna šteta ugledu Hrvatske.

U vezi sa saborskom raspravom o nalazu Državne revizije, Frljić je rekao kako Domoljubnu koaliciju i Most, njezina koalicijskog partnera, ako žele huškati javnost protiv aktualnog vodstva HNK Rijeka, moraju podsjetiti da se nalaz Državne revizije odnosi na vrijeme u kojem je intendantica bila Nada Matošević-Orešković, a poslovna ravnateljica Ana Lučić. Nova uprava, dodao je, počela je s radom 1. rujna 2014. "pa ni na koji način ne može biti odgovorna za financijske dubioze i nezakonitosti u poslovanju u 2013. godini".

Frljić je rekao da je nova uprava HNK u godinu i pol mandata sanirala naslijeđeni dug i uređivala poslovanje kazališta prema zakonu.

"Upravo je nova uprava i prije nego što je primila negativni nalaz Revizije za 2013. godinu uklonila iz poslovanja nepravilnosti i nezakonitosti koje je sama uočila već u prvim tjednima upravljanja kazalištem", istaknuo je i dodao kako je zatim, poštujući sve rokove Državnog ureda za reviziju, Područnog ureda Rijeka, predložila dinamiku konačnog uređivanja poslovanja tog kazališta, što je Ured prihvatio. Istaknuo je da su insinuacije o zapošljavanju bilo koga bez potrebnih kvalifikacija ili navodnim protuzakonitim postupanjima aktualne ravnateljice Hrvatske drame besramna laž.

Oliver Frljić rekao je kako u pozadini nastupa saborske zastupnice Mosta Ines Strenja-Linić možda stoji to što je godinama imala ugovor s "jednom od bivših uprava kazališta" o iznajmljivanju trosobnog stana u središtu Rijeke. Taj je ugovor raskinula bivša intendantica Nada Matošević-Orešković, a sadašnja uprava nije s njom sklapala nove ugovore, dodao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene