444653
444653
444653
444653
444653

'NE BI BILO POŠTENO' Vlada odustala od 1000 eura za bebe

  • , 27.07.2016., 11:18
  • Autor:
  • komentara

Vlada je odustala od donošenja uredbe o 1000 eura za rođenje djeteta, potvrdio je danas prije sjednice Vlade tehnički ministar prometa Oleg Butković.

 
 
 
 
Oleg Butković o smjenama u javnim tvrtkama (Video: Dnevnik.hr)
Oleg Butković o smjenama u javnim tvrtkama (Video: Dnevnik.hr)

'Izbori su 11. rujna, mi smo tehnička vlada, zna se kakve odluke donosi tehnička vlada. Ne bi bilo pošteno da mi, budući da ne možemo donositi zakone, uredbama reguliramo nešto na mjesec dana, tako da - pričekajmo izbore. To postoji u proračunu, nakon toga neka nova vlada, a vjerujem da ćemo to biti mi, donosi odluke', poručio je Butković.

Mjera o potpori od 1000 eura za novorođeno dijete bila je jedna od glavnih okosnica prošle predizborne kampanje Domoljubne koalicije. Ministrica socijalne skrbi Bernardica Juretić prije tjedan dana ju je najavljivala kao sigurnu.

Juretić: Odustali smo od uredbe jer bi na snazi bila samo mjesec dana, zakon pripremljen za iduću vladu

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u srijedu je potvrdila da se odustalo od donošenja uredbe sa zakonskom snagom kojom bi se omogućilo da svako novorođeno dijete dobije tisuću eura zbog toga što bi na snazi mogla biti samo mjesec dana te dodala da je zakon koji bi to regulirao pripremljen kako bi ga u proceduru uputila nova vlada.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ministrica je podsjetila da je za tu mjeru u proračunu osiguran novac, ali da zbog pada Vlade zakon kojim bi se to regulirao nije prošao potrebnu proceduru i nije stupio na snagu.

„Zakonom je bilo previđeno da se taj novac daje za svako novorođeno dijete od 1. rujna i bio je u proceduri, upućen u Vladu, no zbog nastale situacije nije ugledao svjetlo dana. To smo mislili regulirati uredbom, no kako bi ona vrijedila samo mjesec dana, nažalost, onda smo odlučili ipak pričekati izbore i da nova vlada, za koju vjerujemo da će biti naša, onda uputi zakon u proceduru“, kazala je Juretić.

Tim bi zakonom bilo regulirano da pravo na tisuću eura imaju i djeca rođena od 1. rujna, kao što je bilo i najavljivano, dodala je.

Ministrica kaže kako se o donošenju uredbe razmišljao zbog toga što je riječ o mjeri o kojoj se puno govorilo, odnosno da Vlada ne ispadne neozbiljna u smislu „obećali ste, a niste ispunili“.

Stoga su, kaže, razmišljali o njezinom donošenju „pa makar trajalo mjesec dana“.

No, kako se zakon u ovom slučaju može primjenjivati retroaktivno, jer se radi o pravima, odlučili smo se na reguliranje zakonom, objašnjava.

„Da to nije bilo moguće inzistirali bismo na uredbi, pa makar bila na snazi samo mjesec dana. Onda bismo pokušali neki drugi način da ispravimo, uvjetno rečeno, nepravdu za djecu koja bi se rodila u tom vakuumu dok se ne donese novi zakon“, dodala je ministrica.

Samu mjeru ne smatra populističkom, već motivirajućom i znakom dobre volje. "Jer, za nekoga koji će tih tisuću eura potrošiti za društvo s prijateljima kad mu se rodi dijete, naravno da to ništa ne znači. Ali, za nekoga kome će to itekako dobro doći za kupnju opreme za dijete, da ne mora dići kredit ili ići u minus, mislim da je to dobrodošlo", rekla je ministrica.

Istaknula je da bi bilo žalosno kad bi ostala samo ta mjera te dodala da je pri ministarstvu trebala biti osnovana i uprava za demografiju.

"Naravno da je ova vlada htjela raditi na tome, pri ministarstvu je trebala biti osnovana uprava za demografiju koja bi se bavila demografskom i populacijskom politikom. To bi bila sinergijska politika, koja bi uključivala više ministarstva, i na tome će sigurno sljedeća HDZ-ova vlada raditi", kazala je Juretić. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se