Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježena 15. obljetnica 'Bljeska'

'Domovinski rat bio je pravedan i obrambeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanosti obilježavanja 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' u Okučanima nazočio je cijeli državni vrh koji je istaknuo važnost te uspješno izvedene akcije za stvaranje hrvatske države.

U 'Bljesku' je u nešto više od 30 sati oslobođeno 500 kilometara kvadratnih, poginula su 42 vojnika, a 162 su ranjena. Josipović, Bebić i Kosor zahvalili su im, kao i svim hrvatskim braniteljima, na žrtvi koju su dali za stvaranje samostalne, demokratske Hrvatske. Prisjećamo se s ponosom 1. i 2. svibnja 1995. i akcije kojom je, uz uz poštovanje svih pravila međunarodnog prava, načinjena konačna prekretnica u Domovinskom ratu, naglasio je predsjednik Josipović i zahvalio svim zaslužnima - civilnim stradalnicima, pripadnicima HV-a, MUP-a, Glavnom stožeru te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. 'Hvala vam na slobodi koju ste nam dali i perspektivi koju ste otvorili svojoj djeci i unucima', rekao je.

Pročitajte i ovo Obljetnica Bljeska Obljetnica operacije Bljesak Plenković odgovorio sprema li se na nove izbore: Anušić komentirao fotografiju koja je podigla mnogo prašine Obilježavanje operacije Bljesak dogodilo se na današnji dan Munjevita akcija Bljesak: Za manje od 32 sata hrvatski vojnici oslobodili su zapadnu Slavoniju, odmazda je bila krvava

'Trebamo jedinstvo, odlučnost i hrabrost'

Istaknuo je da danas, nakon što je ušla u NATO, Hrvatska treba ispuniti i drugi vanjskopolitički cilj - ulazak u EU. Hrvatska želi da i zemlje iz okružja što prije također postanu dio tog prostora jer su sigurnost i mir jugoistoka Europe hrvatski nacionalni interes, rekao je predsjednik Republike. Osvrnuo se i na gospodarsku situaciju u državi i rekao kako vjeruje da je Vlada pripremila program koji će odlično biti proveden, te da će Hrvatska 'u dogledno vrijeme izaći iz ozbiljne gospodarske krize u kojoj se nalazi'. 'Hrvatska je zaista pred ozbiljnim izazovom i u provedbi gospodarskih reformi i, kao što je bilo i u Domovinskome ratu, trebamo jedinstvo, odlučnost i hrabrost', kazao je. Podržao je predložene mjere, ali i zatražio da se u njihovoj provedbi uvažavaju načela pravednosti i solidarnosti.

'Domovinski rat bio je pravedan'

Uputivši zahvalu u ime Vlade svim poginulim braniteljima premijerka Jadranka Kosor je kazala da je Bljesak bio odlučan odgovor hrvatske države i hrvatske demokracije agresorskoj politici Slobodana Miloševića. 'To ne smijemo nikada zaboraviti', naglasila je Kosor. Tom je akcijom, kazala je, otvoren put prema konačnoj pobjedi nad politikom mržnje i razaranja. 'I zato valja ponoviti, Domovinski rat bio je pravedan, osloboditeljski i obrambeni', naglasila je. Premijerka je kazala i da današnja Hrvatska braniteljima koji su ostvarili njenu samostalnost duguje beskompromisnu borbu protiv korupcije, 'jer korupcija ruši temelje hrvatske demokracije i države'.

'Pred izazovima se ne smije posustati'

Moramo obnoviti i gospodarske temelje hrvatske države, nastavila je i dodala da će se i to učiniti 'u istom duhu solidarnosti i domoljublja'. 'Za to imam volju, program, instrumente, znanje i potrebnu poltičku hrabrost', kazala je i dodala da se pred svim tim izazovima ne smije posustati. 'Opet je vrijeme za hrabre odluke, tako je bilo prije 15 godina, tako je i danas', rekla je i naglasila kako je uvjerena u uspjeh.

'Posebna uloga Tuđmana'

Predsjednik Sabora Luka Bebić naglasio je ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države i obrani od agresije, te istaknuo da je Hrvatska, uz to što je oslobodila svoja područja, pomogla i u oslobađanju područja u BiH. 'S ponosom možemo kazati da nismo samo branili svoju domovinu nego je Hrvatska pomogla oslobađanje i drugih krajeva, posebice BiH. Na to smo ponosni jer nismo bili agresori nego smo pomogli tom narodu, a tamo živi i dio hrvatskog naroda, da dođe do svoje slobode', rekao je.

U sklopu svečanosti na stadion u Okučanima sletjeli su i padobranci Bojne za specijalno djelovanje. Tom je prigodom dvoje padobranaca zakačilo i ogradu stadiona. Nakon svečanog obilježavanja u crkvi Svetog Vida služena je misa zadušnica za poginule branitelje koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Dužnosnici i građani obišli su i Tehničko-taktički zbor i info štandove MORH-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene