Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrugli stol o položaju

Oko 25 posto Roma u Hrvatskoj nema osobne dokumente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokrenut je projekt besplatne pravne pomoći kako bi se utvrdilo pravo stanje na terenu.

Budući da, kako se procjenjuje, oko 25 posto Roma u Hrvatskoj nema osobne dokumente, pokrenut je projekt besplatne pravne pomoći kako bi se utvrdilo pravo stanje na terenu, rečeno je na okruglome stolu koji su u Slavonskome Brodu u srijedu organizirali slavonskobrodski Informativno-pravni centar (IPC) i predstavništvo Ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija ovo morate znati Sve na jednom mjestu: Ovako se pripremite ako vam treba nova osobna iskaznica Ilustracija Teško je rušiti zidove Zašto sam morao obrisati tekst: "Molim te, molim te, makni ga!"

Okrugli stol o statusnom položaju Roma u Hrvatskoj održan je u povodu 60. obljetnice Konvencije Ujedinjenih naroda o statusu osoba bez državljanstva.

'Procjenjuje se da oko 25 posto romskog stanovništva u Hrvatskoj nema osobne isprave. Zato je IPC 2011. godine uz potporu UNHCR-a pokrenuo projekt potpore besplatne pravne pomoći kako bi se utvrdilo pravo stanje na terenu', rekla je izvršna direktorica slavonskobrodskoga IPC-a Nataša Kovačević, dodajući da su sastavljene dvije pokretne ekipe u kojima su pravni savjetnici i predstavnici Roma.

'Oni na terenu identificiraju pojedinačne slučajeve. Stanje u Hrvatskoj je takvo da romska zajednica još nije potpuno oblikovana, niti se koristi manjinskim pravima koja joj po zakonu pripadaju. To otežava njihovu integraciju u društvo', rekla je Kovačević, navodeći, među mnogim razlikama, razlike u jeziku kojim govore u svojoj zajednici, njihovu vjersku pripadnost, te to što ih se dosta ne deklarira kao Romi.

Provjerili smo kako žive Romi u Hrvatskoj

Po posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 16.975 Roma, a procjenjuje se da ih je između 30 i 40 tisuća. Proces integracije znatno koči i prostorna segregacija jer žive uglavnom u ilegalnim naseljima na rubovima većih gradova. Jedno takvo naselje na čijoj legalizaciji nekoliko desetljeća rade država i lokalna samouprava jest i u Slavonskome Brodu. Po zadnjem popisu stanovnika, ondje živi 1100 Roma, a neslužbeno se, rečeno je, procjenjuje da ih je ondje oko 2000.

UNHCR pokrenuo je ove godine međunarodnu kampanju kojoj je svrha u sljedećih deset godina riješiti status državljanstva za, kako se procjenjuje, 60 milijuna osoba diljem svijeta.

Po riječima Jasne Barbarić, osobe zadužene za tu problematiku u Uredu UNHCR-a u Zagrebu, isti posao u Hrvatskoj trebao bi biti završen do 2020. godine.

'Najveći doprinos UNHCR-a u toj akciji jest da je skrenuta pozornost vlasti na problem. U početku ni mi nismo vjerovali da u Hrvatskoj ima takvih situacija', rekla je Barbarić, dodajući kako mnogi dokumenti i strategije dosad nisu uključivali i rješavanje tog problema.

I Romi imaju svoj 'Happy'!

'Za građane kojima sada pomažemo to ništa ne znači. Oni su praktično stranci u ovoj državi. Oni ne mogu ući u proces legalizacije stambenih objekata, ne mogu rješiti zdravstveno osiguranje i drugo', istaknula je Barbarić i dodala kako je optimistična glede rokova u kojima će se ostvariti zadani ciljevi zbog uključenosti Vlade u cijeli posao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene