Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen i priručnik

Okrugli stol o pružanju podrške u zajednici osobama s invaliditetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska ekspertna skupina za deinstitucionalizaciju,u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske organizirala je Okrugli stol o Europskim općim smjernicama za prijelaz s institucionalne skrbi na pružanje usluga podrške u zajednici osobama s invaliditetom.

U sklopu okruglog stola, održanog u zagrebačkom hotelu Panorama, predstavljen je i Priručnik za korištenje Strukturnih fondova u kojem su sadržani primjeri dobre prakse kojima bi se trebala voditi i Hrvatska.

Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, istaknula je važnost javnog govora o ovoj temi jer je, kako je rekla, jedno od osnovnih prava sadržanih u UN-ovoj Konvenciji osoba s invaliditetom i Zakonu o socijalnoj skrbi pravo osobe gdje želi živjeti. Napomenula je kako institucije moraju biti svjesne da se moraju transformirati i prilagoditi najugroženijim skupinama kako bi im olakšale život.

>> Od 3.000 javnih objekata u Zagrebu invalidima pristupačno pola

U ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića okupljene je pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević istaknuvši da deinsticionalizacija ne znači zatvaranje ustanova, dodajući da se usluge koje se sada pružaju osoba s invaliditetom u gradu Zagrebu mogu pružati na puno prikladnijim mjestima, primjerice u njihovim domovima ili centrima za pomoć.

Napomenula je da se kroz europske fondove mogu dobiti sredstva za obrazovanje, socijalnu skrb, zdravstvene usluge, ali i pomoć pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, kojima je to veliki problem.

Ines Bulić iz Europske ekspertne skupine za deinstitucionalizaciju pojasnila je da projekt obuhvaća sve skupine osoba s invaliditetom, a cilj okruglog stola je da se Europske opće smjernice, koje će izaći u listopadu ove godine, predstave relevantnim institucijama u Hrvatskoj i predstavnicima civilnog društva kako bi proces deinstitucionalizacije zaživio i kod nas.

Osim smjernica, dodala je, Europska ekspertna skupina za deinstitucionalizaciju objavila je i Priručnik o korištenju strukturnih fondova za pomoć u procesu deinstitucionalizacije u kojem su sadržani primjeri dobre prakse drugih europskih država u provođenju tog procesa te prikazane promjene u uredbama u fondovima koje će stupiti na snagu 2014.

Napomenula je da se od iduće godine europski strukturni fondovi moraju koristiti u skladu s Konvencijom osoba s invaliditetom, što nije bio slučaj do sada.

>> Odbojkaši s invaliditetm igrom upozorili na opasnost od mina

Marica Mirić iz SOIH-a rekla je da je za kvalitetno provođenje deinstitucionalizacije potrebno ulaganje znanja i financijskih sredstava, ali i izraditi modele života u zajednici, izdvojivši Grčku i Španjolsku kao primjere zemalja koje su s malo novca uspjele u tom procesu.

Europska ekspertna skupina za tranziciju od institucionalne ka uslugama podrške u zajednici osim u Hrvatskoj, organizira seriju okruglih stolova i u Finskoj, Litvi i Bugarskoj u suradnji sa lokalnim organizacijama, a usmjereni su ka donositeljima odluka i politika na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, pružateljima usluga i nevladinim organizacijama. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ovčara - zločin bez kazne" Veterani žele ratnu odštetu od Srbije, traže i novo kazneno djelo: Pet godina zatvora za kršenje Deklaracije o Domovinskom ratu Slika nije dostupna Upozoravajuće brojke Okrugli stol: Nasilje nad osobama s invaliditetom u porastu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebooka 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene