Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Treba djelovati edukativno

Okrugli stol 'Homofobija je diskriminacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Homofobija je diskriminacija, a homofobne izjave ne mogu su opravdavati slobodom govora, istaknuto je na današnjem okruglom stolu koji je organizirala pravobraniteljica za ravnopravnost poslova uz potporu veleposlanstva Velike Britanije i u suradnji s LGBT organizacijama civilnog društva.

'Nužno je raditi na jačanju tolerancije i upoznavanju s različitostima jer su predrasude u temeljima homofobije', rekla je pravobraniteljica Vesna Ljubičić.

Istaknula je kako nitko ne može drugome poricati i uskraćivati ljudska prava.

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je donošenje zakona o registriranom partnertstvu i novog zakona o državnim maticama te provedbenih pravilnika i naputaka kojima će se bolje regulirati prava istospolnih zajednica koje bi bile izjednačene s bračnim statusom.

Na pitanje je li hrvatsko društvo, to jest tiha većina spremna na te promjene u zakonodavstvu, Bauk je ustvrdio kako pri donošenju tih zakona ne bi trebalo raditi kompromise, pa i po cijenu da se većina građana s time i ne složi.

Pročitajte i ovo LGBT zastava Europska država Najavili legalizaciju istospolnih brakova: "Ne želim da ovo pitanje podijeli društvo" Slika nije dostupna Homofobija i dalje rasprostranjena Sve manje država zabranjuje istospolne brakove

>> Studija pokazala: Homofobi su zapravo pritajeni homoseksualci

Rekao je kako vjeruje da će vladajuća koalicija na tome ustrajati i kako se ta manjinska grupacija ne bi osjećala diskriminirano iako očekuje da će biti otpora onih koji ne prihvaćaju da homoseksualnost nije bolest.

Bauk očekuje da će ovogodišnja splitska povorka ponosa (gay pride), na kojoj će se, kako je najavio, pojaviti s kolegama, proteći mirno te je istaknuo da je vlada dužna osigurati građanima pravo da mirno prošetaju Marmontovom i Rivom.

'Neprihvatljivo je da se neka prava mogu lakše ostvariti u Zagrebu nego u Splitu', istaknuo je Bauk i dodao da će to biti test za hrvatsko društvo.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy također se zauzela za poboljšanje položaja pripadnika manjinske seksualne orijentacije i osudila diskriminaciju kao neprihvatljivu. 'No, situacija se neće promijeniti ako se ne iskaže politička volja da se stvari mijenjaju jer su seksualne manjine suočene s velikim nerazumijevanjem', ocijenila je.

Smatra kako je presudno da promjenu zakonodavstva prate kampanje na nacionalnoj razini, u čemu trebaju sudjelovati političari i pokazati da je diskriminacija pripadnika seksualne manjine neprihvatljiva.

Upozorila je kako nije dovoljno samo reagirati na nasilje na gay paradama, nego svakodnevno zbog nasilja nad seksualnim manjinama. Bitno je da se djeluje edukativno tijekom cijele godine i pokaže da zaštita prava seksualne manjine nije samo opredjeljenje progresivnih političkih stranaka, rekla je Holy. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene