Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jakovčić o posjedu

Slučaj Dajla: 'Napokon se pokazalo da je Hrvatska pravna država'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je okončala višetjedni spor s Vatikanom oko imovine istarske župe Dajla.

Ministarstvo pravosuđa donijelo je rješenje kojim se poništavaju sve ranije odluke, a imovina vraća Republici Hrvatskoj. Do ovakvog je postupka došlo nakon što se Kaptol dogovorio s Vatikanom da vrijedne nekretnine oduzmu porečko-pulskoj biskupiji i vrate ih njihovim nekadašnjim vlasnicima - benediktincima. Takav dogovor nije bio u skladu s ranije potpisanim međudržavnim sporazumima Hrvatske i Vatikana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pritisci iz Vatikana EKSKLUZIVNO Slučaj Dajla: Biskup Ivan Milovan podnosi ostavku! Slika nije dostupna Biskupija opovrgava Vatikan 'Nismo željeli pregovarati na način u kojim bi se mimoišli sporazumi'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković proglasio je ništavnima sva rješenja kojima je sporna imovina vraćena župi Dajla, odnosno porečko-pulskoj biskupiji. 'Temeljem rješenje Ministarstva pravosuđa bit će omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama, odnosno da se uspostavi ranije zemljišnoknjižno stanje, koje je bilo prije poništenih rješenja', navedeno je u priopćenju.

'Radi se o tome da se u ovoj zemlji napokon poštuje pravna država i stvari dolaze na svoje mjesto', smatra župan Ivan Jakovčić. Cijela afera počela je kada se porečko-pulski biskup Ivan Milovan usprotivio potpisati sporazum u kojem stoji da se vrijedno zemljište u Istri prepiše talijanskim benediktincima, što je s Vatikanom dogovorio nadbiskup Josip Bozanić.

I HBK je stao uz Bozanića, a ne svog biskupa Milovana. Istarski svećenici potom su stali iza svog biskupa i založili se da se zemljište vrati državi, a ne benediktincima. Problem je što je dobar dio atraktivnog zemljišta prodan, 80 hektara otišlo je Istravinu, 40 u masline, dok je 80 hektara prodano jednom odvjetniku. Ni sami vlasnici ne znaju što će biti sa zemljom koju su platili.

Vrata Zagrebačke kao i Porečke biskupije već danima su zatvorena za upite novinara.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene