Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đurđa Adlešić u Divuljama

Oko 800 milijuna kuna iz proračuna za sustav protupožarne zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič za današnjeg je posjeta Divuljama izjavila da će na sastanku na vrhu predsjednika država ili vlada zemalja jugoistočne Europe, najavljenom za 5. lipnja ove godine, državni tajnik Hidajet Biščević pozvati sudionike na potpisivanje sporazuma o Divuljama kao regionalnome vatrogasnom središtu.

Kako je rekla potpredsjednica Adlešič, taj su prijedlog poduprli BiH, Srbija i Turska, a očekuje se da će mu se pridružiti i ostale zemlje regije. Procjenjuje se da bi za regionalno vatrogasno središte u Divuljama trebalo 57,5 milijuna dolara, od čega bi se 50 milijuna dobilo zajmom Svjetske banke, a ostalo bi osigurala Vlada Republike Hrvatske, rekla je Adlešič.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna snosit će sankcije Milanović komentirao pijane vojnike: "Takve svari se događaju. Vojsku ćemo štititi od takvg sitnog skandaliranja" Krešo Tuškan Značajno unaprijeđen sustav nadzora Kako izgleda obrana od požara izgleda u sezoni 2020.? "Vrućine su tek pred nama..."

Potpredsjednica Adlešič i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg danas su posjetili Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama i Regionalno središte za pružanje pomoći u katastrofama, također u Divuljama, kako bi se upoznali s pripremama za protupožarnu sezonu. Đurđa Adlešič izjavila je novinarima da će Vladi i ministarstvima nakon današnjeg posjeta predložiti potrebne mjere.

Važno nam je da u protupožarnu sezonu uđemo pripremljeni jer se požarna i turistička sezona u nas vremenski podudaraju. Turizam znatno puni naš proračun pa nam je važno da jamčimo sigurnost građanima i sigurnost imovine, rekla je potpredsjednica Vlade. Istaknula je da će se ove godine iz proračuna za cjelokupan sustav protupožarne zaštite u Hrvatskoj osigurati oko 800 milijuna kuna, što je, po njezinim riječima, deset posto više nego 2008. godine. Kako je dodala, nije isključeno, bude li potrebno, da se prenamjenom iz proračuna osigura i dodatni novac za protupožarnu zaštitu.

Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg je rekao da će se ove godine za protupožarne aktivnosti u Hrvatskoj osigurati pet kanadera i šest R-traktora. Zamjenik zapovjednika u Vatrogasnom zapovjedništvu zadužen za priobalje Tomo Vuko izvijestio je kako je ove godine uz obalu bilo 25 posto požara manje nego u istom razdoblju prošle godine, no, dodao je, to je zbog čestih proljetnih kiša. 'Zbog visokih temepratura, očekujem velike vatrogasne teškoće ovog ljeta. U gašenju požara u priobalju ove će godine biti na raspolaganju oko 5000 ljudi - pripadnika vatrogasnih postrojba, vojske, interventne policije i mještana', rekao je Tomo Vuko.

(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene