443383
443383
443383
443383
443383

Ograničavanje C1 uputnice - Uvođenje reda ili potpunog kaosa?

  • , 15.07.2016., 10:07
  • Autor:
  • komentara

Ne prestaju se buniti obiteljski liječnici, ali i pacijenti, zbog nastalih izmjena oko C1 uputnice. Dok su pacijenti unutar godinu dana mogli putem te uputnice obaviti niz različitih pregleda u bolnici, sada je to ograničeno.

 
 
 
 
Problemi zbog izmjene C1 uputnice (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi zbog izmjene C1 uputnice (Video: Dnevnik Nove TV)

Za svaku skupinu novih pregleda pacijenti moraju imati uputnicu. Od toga su izuzeti onkološki pacijenti i oni na listi za transplantaciju.

Zbog ograničavanja C1 uputnice, nastao je potpuni kaos - tvrde mnogi obiteljski liječnici, ali i pacijenti.

'Svako odlaženje po svaku moguću uputnicu liječniku opće prakse isto tako predstavlja veliki teret, veliko opterećenje. Naprosto- maltretiranje pacijenta', rekao je Nenad Horvat, oboljeli od reumatske bolesti.

'Ja svjedočim unazad dva tjedna zaista pravom kaosu i neredu i meni su se počeli vraćati, a i svima nama pacijenti', kaže Vesna Rukavina Potočki, obiteljska liječnica KOHOM-a.

Dodaju kako će ovo dovesti i do povećanja lista čekanja.

'Mi ne možemo naručivati na sve djelatnosti, a ono što možemo dobijemo termine koji su za pacijenta jako kasni 3-12 mjeseci. Time dakle pada u vodu novi model ugovoranja', rekla je Josipa Radić, obiteljska liječnica.

Prozvani ministar zdravlja ponovio je kako na ovaj način samo uvodi red u zdravstveni sustav.

'To znači da ste nakon pregleda pacijenta, Vi, svi koji smo završili medicinu, posumnjali na određena stanja i mislimo da ta stanja treba uputiti određenom specijalistu, a ne bilo kome, kome treba, kako treba, itd', kazao je Dario Nakić, tehnički ministar zdravlja.

Broj C1 uputnica na godinu se vrlo malo ispiše. To tvrdi obiteljski liječnik, Mladen Prlina, jedan od rijetkih koji smatra da su izmjene ove uputnice dobrodošle.

'Tako se te uputnice koriste na svakakve načine. Tako da ljudi, koliko sam i ja vidio po svojim pacijentima, obrade i neke detalje iz svojeg zdravstvenog statusa koje uopće nisu obuhvaćene uputnom dijagnozom', rekao je Mladen Prlina.

Kako je C1 uputnica trajala i do godinu dana, znalo se, kaže, dogoditi da na vrijeme nije znao kakvo je stanje pacijenta.

'S ovim uputnicama se nekad desi da nam se pacijent izgubi, da ne dobijemo pravovremenu informaciju. Komunikacija nas i bolničkog sistema je, bez obzira što je kompletna primarna zdravstvena zaštita kompjuterizirana, mi nemamo veze s bolnicom', rekao je Prlina

I liječnik Prlina smatra da je nastala zbrka jer pojedini pacijenti ne mogu obaviti preglede, iako su C1 uputnicu dobili prije novonastale izmjene. Mnogi se nadaju kako će ministar ipak popustiti i vratiti situaciju na staro.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se