Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otklanjaju insinuacije

Ogradili se od izjava o 'slučajevima da su vatrogasci sami palili pa gasili požar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna uprava za zaštitu i spašavanje danas je, reagiravši na izjavu glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića da je bilo "slučajeva da su vatrogasci sami palili pa onda gasili požare" , istaknula kako se ograđuje od svakog zlonamjernog ili krivog tumačenja navedene izjave.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić jučer je u Zadru odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je teško zaustaviti piromane, rekao je kako je to težak posao, no da se nada da će piromane uskoro privesti pravdi. Piromanima je jako teško stati na kraj. Vi nikad ne znate pale li oni to jer su piromani ili pale iz obijesti. Imali smo čak i slučajeve da vatrogasci sami pale, pa onda gase požar, rekao je Dominić.

DUZS, u cilju otklanjanja svake možebitne insinuacije o generaliziranju i učestalosti takvih pojava o namjernom izazivanju požara u redovima vatrogasaca, navodi da su im u proteklom desetogodišnjem razdoblju (od 2001. do 2011.) poznata četiri slučaja u kojima su otkrivene i kazneno procesuirane četiri osobe iz vatrogasnog miljea, odgovorne za podmetanja požara.

"U odnosu na ukupan broj angažiranih vatrogasnih snaga na priobalju (ove godine oko 8000 vatrogasaca) smatramo da takvi slučajevi govore o činjenici da u svakoj profesiji, pa tako i u vatrogastvu postoje izolirani primjeri, počinitelji kaznenih djela, koji svojim postupcima ne služe na čast svom pozivu, ali koji ga kao takvi ne smiju obilježavati", navodi DUZS.

Dodaje i kako upravo sustav vatrogastva takve počinitelje kaznenih djela ne smatra svojim pripadnicima te otklanja svaku mogućnost poistovjećivanja s tisućama ostalih u svojim redovima, koji časno obavljaju svoj posao.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Požari u Grčkoj - 2 Užas u Grčkoj Deseci uhićenih zbog požara: ''Piromansko smeće, ološ, počinili ste zločin, nećete se izvući!''

>> 'Piromani pri paljenju vatre osjećaju veliko uzbuđenje jednako seksualnom'

"Da je tome tako, govori i nepobitan profesionalizam i požrtvovnost vatrogasaca koji svih ovih godina ulažu nadljudske napore kako bi spasili ljudske živote i materijalna dobra, a našoj zemlji sačuvali epitet sigurne zemlje. Jednako tako, upravo je dosadašnja dobra suradnja DUZS-a i MUP-a, kao i sasvim sigurno i buduća, pokazatelj kako se dobrom koordinacijom, u skladu sa svojom nadležnošću, sigurnost građana Republike Hrvatske i njenih gostiju stavlja na prvo mjesto.

S tim ciljem vatrogasci i pripadnici policije svojim intervencijama neupitno svakodnevno daju svoj nemjerljiv obol", stoji u reakciji DUZS-a na izjavu glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića.(HIna)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene