Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na puštanje Šljivančanina

Ogorčenje u Vukovaru: 'Haag je umro, a sad je to samo potvrdio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Haškog suda u Vukovaru je izazvala iznimno negativne reakcije, baš kao i presuda kojom je Veselin Šljivančanin osuđen na deset godina zatvora. Vukovarci, s kojima smo poslijepodne razgovarali, zatečeni su takvom odlukom.

Kažu da je sramotna i da je to poraz Haške, ali i Hrvatske politike. Ogorčeni su što Šljivančanin već slobodno hoda Srbijom, a mnoge majke još ne znaju niti sudbinu svojih najmilijih. Podsjetimo, u masakru na Ovčari ubijeno je više od 260 osoba, a do sada je ekshumirano njih 200.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripadnici srpske paravojske Osumnjičeni za ratni zločin u Vukovaru: Iz podruma izvukli civile, odveli ih na polje i ubili, među njima je bilo djece Ilustracija Nedostupan hrvatskim vlastima Kazneno prijavljen za ratni zločin protiv hrvatskih civila 1991. u Opatovcu

'Nije me iznenadilo, jer vidi se da su oni ispred Haškog suda povlašteni, da njima nitko ništa ne može, dok se našim generalima sudi za navodne ratne zločine', rekla nam je Manda Patko, predsjednica udruge 'Vukovarske majke'.

'Mislim da je to odnos velikih sila prema malim. Znači mi kao mala država i mali narod ne možemo odlučivati o ničemu. Znači sve odlučuju velike sile', zaključio je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša.

'Haag je umro davno, a sada je to nažalost samo i potvrdio', istaknuo je Zdravko Komšić, hrvatski branitelj. Njegov ratni kolega Stipe Petrušić dodaje kako mu je teško kad se nađe na groblju i gleda branitelje pod zemljom i srpske oficire koji su uništavali sve što je hrvatsko, izlaze slobodni.

U Vukovaru je unatoč svemu ipak mirno, a tek kod spomenika na Ovčari primjećuje se nešto veći broj dolazaka od uobičajenog. Vukovarci podsjećaju da osim Šljivančanina, Radića i Mrkšića, nitko nije odgovarao za ubojstva i razaranje Vukovara, a tijekom rata je grad bio potpuno razrušen i ubijeno je gotovo pet tisuća ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene