Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RIBARSKA ANALIZA PRESUDE

Oglasili se i savudrijski ribari o odluci Arbitražnog suda: "Mislim da će doći do rata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ribari iz Savudrije očekuju da će hrvatske vlasti uspjeti zaštititi svoje područje, a u najcrnjem scenariju najavljuju da će ribarske brodice i povlastice vratiti u Zagreb.

Hrvatski ribari s područja Savudrije ne očekuju neke posebne aktivnosti slovenskih kolega nakon odluke Arbitražnog suda o razgraničenju, po kojoj je Slovenija dobila veliku većinu Savudrijske vale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BEZ STRAHA OD KAZNE Ribari nakon sastanka s ministrom: "Dobili smo odvjetnike iz Slovenije i rekli su nam da možemo dalje mirno ribariti" Danilo Latin (Foto: Dnevnik.hr) - 3 PRIMJENA ARBITRAŽNE ODLUKE Ribari imaju stopostotnu policijsku zaštitu: "Rekli su nam da možemo ribariti do sredine Savudrijske vale"

"Mislim da kod slovenskih ribara neće biti bitnih promjena, jer u ovom dijelu godine nemaju skoro nikakve aktivnosti", rekao je Danilo Latin, profesionalni ribar s tog područja.

Latin je presudu Arbitražnog suda nazvao "napadom na teritorijalni integritet Republike Hrvatske".

"To je sramotno! Ova gospoda su karikatura međunarodnog prava i općeg prava. U kratkoj analizi, koliko sam uspio do sada kroz prijevod koji sam slušao na televiziji, moram napomenuti da uopće nisu poštivali međunarodno pravo koje je aktualno, kao i korištenje nekih terminologija", kaže ribar Latin.

Dodao je da od hrvatske Vlade očekuje da ustraje u svojoj odluci. "Kako je bila sposobna zaštititi svoje istočne granice, da će tako biti sposobna zaštititi i zapadne granice Republike Hrvatske", rekao je Latin, koji je najavio da će savudrijski ribari i dalje ribariti do sredine Savudrijske vale.

"Mislim da će doći do rata"

No, neki ribari najavljuju najcrnje. "Mislim da će doći do rata. Mi ćemo uvijek ići tu ribariti. I ako ćemo moći to raditi, neće biti problema. Ali ako će nam netko smetati, bit će problemi", kaže ribar Mauricio, dok njegov kolega Rino kaže da ako hrvatske vlasti dopuste primjenu sporazuma "onda to znači da mi više nemamo Hrvatsku".

Franka iz Savudrije kaže da ovakva odluka ugrožava egzistenciju savudrijskih ribara. "To je kao da izgubimo kuću, za nas je to kao deložacija", kaže Franka, dok ribar Zlatko Novogradec kaže da ribari žele da granica bude vidljivo određena i sigurnosno čuvana.

Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu, kaže da se za ribare ništa ne mijenja. "Oni love dalje kao inače što su lovili, jedino se nadam da će hrvatska Vlada imati petlje da stoji iza ovoga i da se ne da nečim pokolebati i ucijeniti.

Na sjeveru smiruju tenzije: "Ne očekujemo probleme sa Slovencima, nikad ih nismo ni imali"

S druge strane u Svetom Martinu na Muri, najsjevernijoj hrvatskoj općini koja graniči sa Slovenijom, pozivaju na smirivanje tenzija.

Na području te Općine, javlja Josipa Krajinović, reporterka Nove TV, nema velikih izmjena u odluci Arbitražnog suda, već se u njoj uglavnom poštuje povijesno razgraničenje i katastarska podjela, s iznimkom naselja Mirišće.

Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri, kaže da stanovnici toga kraja prate sve što se događa, no da je Hrvatska izašla iz arbitraže.

"Mogu reći da je ovdje mirno, nema prevelikih tenzija. Ako i postoje neke nedoumice oko graničnih sitnica, siguran sam da će do dogovora doći u bilateralnim dogovorima. Koliko sam pratio u medijima, nekih prevelikih promjena, što se tiče povijesne granice, nema", kaže Crnčec.

Probleme sa slovenske strane ne očekuje. "Nikad ih nismo ni imali. Htio bih naglasiti da Sveti Martin i Hotiza žive u suživotu, ljudi se međusobno druže, prelaze granicu bez problema. Stvarati nepotrebne tenzije i remetiti ono što je ovaj narod stvorio, bilo s lijeve ili desne obale Mure, nema smisla. Želim samo poručiti da možemo ostati mirni, pratiti razvoj događaja i mislim da će narod s obje strane Mure to poštovati", kaže Crnčec.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene