Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena

Odzvonilo jeftinijim registarskim tablicama: Dobra vijest za vozače kamiona, loša za ostale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvođenjem jedne zone rizika pri plaćanju police osiguranja, cijene su postale jednake u cijeloj Hrvatskoj. Ali ne i za vlasnike osobnih automobila - oni i dalje plaćaju drastično različite iznose. Oni snalažljiviji se zakonito voze pod daruvarskim oznakama, iako s Daruvarom nemaju baš nikakve veze.

Za teretna vozila – daruvarske više nisu omiljene registarske oznake. Vlasnik kamiona zbog Daruvara više ne može dobiti jeftiniju policu osiguranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u Donjem Daruvaru Pas djevojčicu izgrizao po licu: "Bila je sva krvava. Izgledalo je strašno" Slika nije dostupna U KONČANICI Još jedna tragedija na cestama: U prometnoj nesreći kod Daruvara poginule dvije osobe

Većina osiguravatelja uvela je jedinstvene zone rizika za prijevoznike u cijeloj Hrvatskoj, a to onda znači kraj drastičnim razlikama u cijenama polica osiguranja.

U Daruvaru su bile i 50 posto jeftinije nego, primjerice, u Varaždinu. Da se odnosi cijena moraju promijeniti, prijevoznici su godinama upozoravali.

''Evo, i konačno se obistinilo i dogodilo. Koliko će se dogoditi to za osobna vozila, mi to točno ne znamo'', rekao je Dragutin Kranjčec, Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Osiguravateljske kuće na taj se korak još nisu odlučile. Kada je riječ o autoosiguranju, Hrvatska je podijeljena u sedam zona rizika. Daruvar je najjeftiniji i to je dovelo do toga da je u tom gradu više registriranih vozila nego stanovnika.

Drugim riječima, osiguravatelji su procijenili da je na daruvarskom području malen rizik da se dogodi nezgoda, pa su i police jeftinije. Za osobno vozilo snage 110 kilovata godišnja polica osiguranja, ako je registrirano u Daruvaru, stoji 900 kuna. U Bjelovaru 1200, Zadru 1400, a u Zagrebu 1500.

Ujednačavanje cijena za teretna, ali ne i za osobna vozila, vozači automobila smatraju nepravednim.

''Ja sam ljut kao vozač osobnog automobila, ali u mirovinu sam otišao kao kamiondžija.'', rekao je Stjepan Kravarščan iz Ždrelca.

Osim toga, ispada da su na mnogim automobilima registracije - fiktivne. ''Kod nas, gdje služe za manipulaciju, za izbjegavanje plaćanja poreza su kontraproduktivne i ja se zalažem da se uvede jedinstvena zona rizika za cijelu Hrvatsku'', rekao je Željko Marušić, prometni stručnjak.

Vlasnici kamiona su uspjeli. Dok vlasnici automobila čekaju moguće promjene, poneki će vozač i dalje po registraciju skoknuti do Daruvara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene