Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladina poruka Gazpromu

Odvojak južnog toka za Hrvastsku uvjetovan termoelektranama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otkrio je što je Vlada o projektu Južnog toka poručila šefu Gazproma Alekseju Milleru za vrijeme njegova nedavnog posjeta Zagrebu.

Izgradnja ogranka prema Hrvatskoj uvjetovana je osiguravanjem novih potrošača, odnosno investiranjem Gazproma ili drugih ruskih kompanija u izgradnju plinskih termoelektrana.

Pročitajte i ovo Eksplozija u termoelektrani Vatrogasci na terenu VIDEO Čula se eksplozija, a onda su Japanci ugledali crni dim iz termoelektrane: Izbio je požar, sve je obustavljeno Snijeg "Bravo, tata" Potez oca čije dijete je u bolnici postao hit u regiji: "Naježila sam se"

'Onda će oni vjerojatno biti potencijalni kupac plina koji bi došao odvojkom. A mi smo potpuno otvoreni za tu opciju da primimo investitore koji će napraviti postrojenja koji troše plin i pomoći izgradnju odvojka Južni tok', rekao je Vrdoljak.

Podsjetimo, ministar Vrdoljak i predstavnici Plinacra najavili su novi investicijski ciklus vrijedan više od milijardu i 200 milijuna eura. Ključni projekti su izgradnja LNG terminala na Krku vrijednog više od 600 milijuna eura te popratnih plinovoda.

'Hrvatska može postati regionalni lider u području energetske sigurnosti'

Polovica novca, potvrdio je ministar, namaknut će se iz EU fondova, a prijavu projekta najavljuje za iduću godinu. Za ubrzanje projekta zalaže se i predsjednik Ivo Josipović. 'Očekujem da ćemo u ubrzanom postupku do 2019. najkasnije do 2020. imati izgrađeni terminal', rekao je Vrdoljak.

'Hrvatska može jako profitirati, posebice sada u ovim novim geostrateškim odnosima kada Hrvatska može postati energetska vrata jednog djela Europe i zato se Hrvatska tom projektu mora posvetiti. To nam je od velike koristi', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene