Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne mora u zatvor?

Odvjetnik Primorac: Hrvatski sud Čačiću može izreći uvjetnu kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski odvjetnik Damir Primorac tvrdi kako se presuda mađarskog suda Radimiru Čačiću može izvršiti u Hrvatskoj, a postoji mogućnost i ublažavanja kazne.

Čačić može zatražiti izvršenje kazne u Hrvatskoj, a ukoliko Vlada RH prihvati izvršenje kazne, slučaj prelazi u hrvatsku nadležnost. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a postoji mogućnost da se umjesto zatvorske izrekne uvjetna kazna, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu

'Potrebno je, ukoliko ne postoji bilateralni sporazum o izvršenju sankcija između dviju država, da mađarska Vlada zatraži suglasnost hrvatske Vlade za preuzimanje izvršenja sankcije. Ukoliko Vlada RH prihvati izvršenje sankcije, slučaj prelazi u domaću nadležnost. Predmet preko našeg Ministarstva vanjskih poslova ide u Ministarstvo pravosuđa te na nadležni sud prema mjestu prebivališta osuđene osobe. Sud tada mora zakazati ročište na kojem je potrebno utvrditi sljedeće: je li osuđenik hrvatski državljanin, je li strana presuda pravomoćna, je li djelo za koje je osoba osuđena kazneno djelo prema našem zakonu te je li RH preuzela izvršenje kazne. Ako su svi ti uvjeti ispunjeni, sudsko vijeće donosi presudu u ime RH', rekao je Primorac.

>> VIDEO Čačić mora u zatvor, pogledajte kako se držao po izlasku iz aviona

Odluku o sankciji, kaže Primorac, sud u Hrvatskoj može izmijeniti. Uz sudska ublažavanja može se izreći čak i uvjetna kazna zatvora umjesto zatvorske.

'Bitno je napomenuti kako je Mađarska nadležna za slučaj sve dok je naša Vlada obavijesti da ga mi preuzimamo. Od tog trenutka što se tiče Mađara, slučaj je zaključen', pojasnio je Primorac.

Podsjetimo, Radimir Čačić je osuđen na 22 mjeseca zatvora, no postoji mogućnost, kako je rekao njegov odvjetnik Čedo Prodanović, da se kazna zatvora nakon 11 odsluženih mjeseci preinači u uvjetnu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene