Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odvjetnik Matijević podigao prijavu protiv Save Štrbca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki odvjetnik Dražen Matijević podnio je kaznenu prijavu županijskim državnim odvjetništvima u Gospiću, Karlovcu, Sisku, Šibeniku i Zadru protiv Save Štrbca, nekadašnjeg tajnika "samoproglašene vlade krajine" zbog kaznenih djela genocida, zločina protiv civilnog stanovništva i zločina protiv ratnih zarobljenika.

U današnjoj izjavi  Matijević ističe kako kaznenu prijavu protiv Save Štrbca podnosi zato što "nadležna državna odvjetništva u
Republici Hrvatskoj nisu do danas pokrenula kazneni postupak protiv prijavljenog Save Štrbca, iako raspolažu s podatcima o njegovoj ulozi u počinjenju ratnih zločina od samog početka rata i srpske okupacije, kao i s podatcima o počinjenju svakog zločina".

Pročitajte i ovo Ispisana informacija za prijavu boravišta Bijesan na sustav Pismo ministru i policiji koje će postati viralno: "Pokušat ću objasniti govnariju…" Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se"

Također tvrdi kako je Savo Štrbac predložen za svjedoka optužbe u sudskom postupku protiv hrvatskih generala Mirka Norca i Rahima Ademija, koji počinje u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zagrebu, te kako "očekuje od nadležnih državnih odvjetništava kojima podnosi prijavu, da poduzmu najhitnije zakonske korake - pokretanje istražnog zahtjeva (protiv Štrbca) i određivanje pritvora".

"Savo Štrbac se u razdoblju od 1991. do 1995. uključio u oružanu pobunu dijela srpskog pučanstva na području Republike Hrvatske, s ciljem stvaranja 'velike Srbije', preuzevši jedno od vodećih mjesta u vladama tzv. republike srpske krajine, čiji su vođe bili osuđeni ratni zločinci pred sudom u Haagu, Milan Babić i Milan Martić", ističe odvjetnik Matijević.

Navodi i kako je Savo Štrbac, koji živi u Beogradu - po "naputcima (samoproglašene krajinske) vlade, čiji je bio istaknuti dužnosnik, na čitavom području koje je bilo okupirano, a protezalo se preko dijelova Zadarske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije - odgovoran za provođenje prisilnog iseljavanja nesrpskog pučanstva, sustavno ubijanje, posebice Hrvata, pljačkanje, rušenje, te primjenjivanje najrazličitijih oblika zlostavljanja i zastrašivanja".

Posljedice takvog postupanja srpskih paravojnih postrojba "bile su više tisuća ubijenih civila i ratnih zarobljenika, te progon nekoliko desetaka tisuća civila", dodao je.

Također podsjeća kako su, uz ostalo, "počinjena masovna umorstva u Škabrnji, Baćinu, okolici Gospića, Plaškom i drugdje, a isto tako zlostavljani su i ubijani ratni zarobljenici u zatvorima u Glini, Kninu i Petrinji", te tvrdi da je "Savo Štrbac bio utemeljitelj i
organizator zatvora i logora u kojima je ubijano i zlostavljano
nesrpsko stanovništvo".

Odvjetnik Matijević naglašava kako "policijske uprave na tim
područjima (Republike Hrvatske) imaju razmjerno točne i pouzdane podatke o broju i identitetu osoba ubijenih u tim i drugim mjestima", koja su od 1991. do 1995. bila pod srpskom okupacijom.

Savo Štrbac na početku srpske agresije na Hrvatsku u ljeto 1991. bio je načelnik za obavještajne poslove pri "ratnom štabu teritorijalne obrane Benkovac", a kasnije je bio višegodišnji tajnik vlade okupacijske tvorevine u Republici Hrvatskoj, tzv. republike srpske krajine.

Nakon oslobađanja okupiranih hrvatskih područja i njihova vraćanja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, 1995., izbjegao je iz Hrvatske.

Štrbac je direktor srpskog Informacijsko dokumentacijskog centra "Veritas" u Beogradu, te prema pisanju medija, aktivni suradnik Tužiteljstva Haaškoga suda koji je odigrao veliku ulogu u pripremanju optužnica protiv hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

Također prema pisanju medija, Savo Štrbac je na temelju Zakona o oprostu bio aboliran za oružanu pobunu protiv Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene