Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veliki maestro'

Odvjetnici traže oslobađajuću presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici dvojice bivših potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića i Roberta Peše odbacili su u završnim riječima sve USKOK-ove optužbe u slučaju 'veliki maestro' i za svoje branjenike zatražili oslobađajuće presude.

Branitelji tvrde da Matanović i Peša, kao osobe bez mogućnosti utjecaja na odluke Fonda, nisu niti mogli počiniti nedjela koja im se stavljaju na teret te da je cijeli slučaj rezultat poticanja USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića i njegovih snimaka za koje tvrde da predstavljaju nezakonit dokaz. Matanovićev odvjetnik Branko Šerić USKOK-ove je snimke nazvao i jednim od najlošijih primjera primjene 'posebnih izvidnih mjera', a Kuzmanovića prevarantom i konfuznom osobom koja je zbog vlastitog interesa spremna ocrniti bilo koga.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Uzimanje novca zabilježeno na tajnim snimkama Šerić je objasnio Matanovićevom željom da prevari Kuzmanovića, poznanika iz studentskih dana koji se pred njim razmetao vezama s inozemnim investitorima i hrvatskim političkim 'facama'. 'Matanović Kuzmaniću nije govorio istinu, mislio je da je lovac, a zapravo je bio lovina. Nasjeo je na priče o bogatim Rusima, vezama s obitelji Sanader i Jerkom Rošinom', kazao je Šerić.

Ponovio je i da je akciju 'maestro' državni vrh pokrenuo zbog Europske unije mjesecima prije nego što je navedeno u 'činjeničnom opisu', zbog čega bi, tvrdi, bilo zanimljivo vidjeti sve tajne snimke koje sud nikada nije ustupio odvjetnicima, uz obrazloženje da nisu bitne za postupak. Pešina odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je da je sud odbio većinu dokaznih prijedloga obrane, ali da je i ono malo što ih je usvojeno dovoljno da se Pešu oslobodi optužbi.

Suđenje u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka nastavlja se sutra kada bi završne riječi trebali iznijeti odvjetnici ostalih šestero optuženika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene